Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 14 november 2016

Steden gaan voor circulaire economie met City Deal

Om de circulaire economie verder op weg te helpen heeft een aantal steden, ministeries, kennisinstellingen en bedrijven een zogenoemde City Deal ondertekend.

Doel van de City Deal 'Circulaire Stad' is het mogelijk maken van meer initiatieven in het kader van de circulaire economie. Voorbeelden zijn het bouwen van nieuwe huizen met materialen uit afgebroken gebouwen, fosfaat uit rioolwater halen en een papierfabriek draaien met bermgras. Het idee achter de City Deal, ten opzichte van bijvoorbeeld de Green Deal, is dat juist in stedelijke regio's vraag en aanbod van grondstoffen samen komen. Daarom liggen er kansen om de circulaire economie te versnellen. In de City Deal worden concrete samenwerkingsafspraken tussen steden, Rijk, andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties verankerd.

De ondertekenaars gaan nu in verschillende buurten ervaring opdoen, met onder meer circulair bouwen en een 'living lab' in Utrecht. De City Deal ‘Circulaire Stad’ geeft invulling aan het Rijksbrede programma Circulaire Economie en komt voort uit het interbestuurlijke programma Agenda Stad.

Ondertekenaars zijn de gemeenten Amsterdam, Almere, Apeldoorn, Haarlemmermeer, Rotterdam, Utrecht, Venlo en Dordrecht. Daarnaast is de City Deal ondertekend door Royal Haskoning DHV, Circle Economy, TNO, staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur & Milieu), minister Kamp (Economische Zaken) en minister Blok (Wonen & Rijksdienst). De Deal werd ondertekend tijdens de Landelijke Top Circulaire Economie van de VNG.