Categorie: Producten | Gepubliceerd: 19 mei 2021

Turkije verbiedt invoer plasticafval

Turkije verbiedt de import van veel soorten plasticafval, zoals koffiebekers en plastic tasjes.

Het verbod op de invoer van zogeheten polymeren is eerder deze week gepubliceerd in de Turkse staatscourant, zo melden diverse media en persbureaus. Dit besluit ligt in lijn met het Turkse besluit van afgelopen september om de invoer van recyclebaar afval met 50 procent te verlagen.

Het nieuwe importverbod kan zorgen voor een verandering in de wereldwijde recyclingmarkt. Sinds China in 2017 de invoer van onder meer plasticafval in de ban deed, werd Turkije een belangrijke bestemming. In 2019 ging bijvoorbeeld 34 kton plasticafval naar Turkije, terwijl deze hoeveelheid in 2017 nog 5 kton bedroeg. In totaal ontving Turkije, volgens Eurostat, in 2019 11,1 Mton aan recyclebaar afval.

Twijfels over recycling

Daarbij bestaan grote twijfels of dit afval in Turkije wel goed wordt verwerkt en volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) valt dit nauwelijks te controleren. De ILT is inmiddels wel een onderzoek gestart naar de handel in recyclebaar plasticafval. De resultaten daarvan zouden in het voorjaar moeten verschijnen. Afgelopen oktober eiste de Tweede Kamer nog opheldering, nadat op Turkse vuilnisbelten en illegale stortplaatsen Nederlands plasticafval werd gevonden. Eerder deze week liet Greenpeace UK nog weten dat Turkije zich lijkt te ontpoppen als het nieuwe China als het gaat om de import van afval.