Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 20 mei 2021

Suez en Renewi gaan samen afval inzamelen

Met de oprichting van een joint venture willen Suez en Renewi zorgen voor minder vervoersbewegingen bij de afvalinzameling. Dit moet leiden tot schone en veiligere binnensteden.

Suez, Renewi en Cyclus halen het bedrijfsafval in Gouda sinds begin 2020 samen op via één route en met één voertuig.
Foto: Cyclus

In gezamenlijke wagens gaan Suez en Renewi gecombineerde inzamelroutes rijden. Dat is de gedachte achter de nieuwe joint venture Green Collective. Dit moet ertoe leiden dat het inzamelverkeer in de binnensteden van gemeenten tot 50 procent vermindert. Dit levert een flinke CO2-reductie op, want volgens de afvalbedrijven zorgt 100 kilometer die minder wordt gereden voor een gemiddelde besparing van 160 kilo CO2. Met Green Collective willen beide bedrijven eind 2023 in minimaal dertig gemeenten zijn gestart met de inzameling van bedrijfsafval.

Suez en Renewi hebben eerder ervaringen opgedaan met de gezamenlijke inzameling van bedrijfsafval in onder meer Gouda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Amsterdam. In Green Collective bekrachtigen ze hun samenwerking: hierin werken ze samen en verenigen ze andere afvalinzamelaars in de stad. De gezamenlijke organisatie verzorgt de implementatie, het beheer en de administratie van het project tot gezamenlijke afvalinzameling.

Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van Suez: “Door de oprichting van Green Collective nemen we het voortouw in het bereiken van de doelen van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. Samen kunnen we onze inzamelactiviteiten veel efficiënter, duurzamer en veiliger uitvoeren. Door samen slim in te zamelen, werken we aan een veilige stad en dragen we bij aan een schonere lucht.”