Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 04 juni 2021

'Organisch keukenafval duurzaam te verwerken via riool'

De inzameling van groente-, fruit en etensresten (gfe) uit hoogbouw is in veel gemeenten een uitdaging. Het riool kan een oplossing bieden, blijkt uit het TKI-project 'Organisch keukenafval via het riool'.

Verdwijnt keukenafval in hoogbouw in de toekomst op grote schaal via voedselrestenvermalers in het riool?
Foto: 123rf.com/mariakraynova

Momenteel verbiedt de Rijksoverheid de inzet van voedselrestenvermalers in Nederlandse woningen nog, omdat gevreesd wordt dat het gebruik daarvan in de gebouwriolering verstoppingen kan opleveren en dat ze een aanvullende last leggen op het riool. Toch zou het wel eens een goede manier kunnen zijn om gfe uit gestapelde bouw wél duurzaam te verwerken.

Om te onderzoeken hoe de toevoeging van vermalen keukenafval de gebouwriolering beïnvloedt, heeft onderzoeksinstituut KWR in een laboratorium een installatie gebouwd om de technische aspecten te onderzoeken. Een voedselrestenvermaler, een gootsteen en verschillende configuraties van gebouwriolering in de woning zijn gebruikt voor experimenten met 17 soorten (gemengd) voedsel. De conclusie: er bestaan geen technische belemmeringen om voedselrestenvermalers toe te passen. Om deze conclusie te bevestigen is volgens de onderzoekers wel een pilotstudie van enige omvang nodig – rond 200 woningen – en gedurende een langere tijd. De voorkeur gaat uit naar een nieuwbouwproject omdat leidingen hierin nog optimaal geplaatst kunnen worden.

Experimenteren

De gemeente Amsterdam kondigde vorig jaar nog aan 350 huishoudens te willen aansluiten op vermalers voor een hoogwaardige verwerking van gfe, maar dan wel met een aparte opvang. De gemeente denkt de stroom goed te kunnen verwaarden en hoopt op betere nascheidingsresulaten, omdat de organische fractie uit het restafval wordt gehouden. Amsterdam wil samen met andere grote steden gaan experimenteren met off grid systemen.