Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 28 juni 2021

'Verplicht aandeel recyclaat niet geschikt voor papier'

Materialen uit hernieuwbare bronnen die ook efficiënt gerecycled kunnen worden, moeten de bouwstenen vormen van een nieuwe circulaire economie. Een verplicht aandeel recyclaat voor papier is contraproductief.

Dat vindt Cepi, de Europese vereniging die de papierindustrie vertegenwoordigt, in een reactie op het Sustainable Products Initiative (SPI) van de Europese Commissie. Niet toevallig valt de Europese pulp- en papierindustrie al in deze categorie. Cepi wijst erop dat deze sectoren een 'recyclingomgeving' hebben gecreëerd waarin de relevante doelstellingen al gehaald worden en bijna de fysieke grens van recycling wordt behaald. Ook is er een goede vraag naar papier voor recycling en worden de verschillende kwaliteiten daar toegepast waar het het meest efficiënt is. 

Omdat de papierindustrie zowel goed recyclet maar ook nieuwe vezels nodig heeft, ziet Cepi geen brood in een verplicht aandeel recyclaat voor papier. Dit zou onnodige moeilijkheden opleveren voor een industrie die het al goed doet op het gebied van recycling. De branchevereniging vreest dat ingezameld materiaal dan 'kunstmatig' naar bepaalde gebieden of producten wordt gedirigeerd, wat tot een tekort voor andere producten en regio's zal leiden. "Een verplicht aandeel gerecycled content zal de huidige recyclingsystemen alleen maar hinderen, omdat Noord-Europese producenten met een kleine bevolking gerecyclede vezels uit de rest van Europa moeten importeren. Dit zal alleen de transportkosten en emissies verhogen, voor materialen die anders ook al gerecycled zouden worden", schrijft Cepi. In plaats van een verplicht aandeel recyclaat ziet de organisatie meer heil in investeringen in gescheiden inzameling en het ondersteunen van de industrie bij het beheren van onvermijdbare recycling-residuen.