Categorie: Producten | Gepubliceerd: 01 juli 2021

Statiegeldalliantie viert feestje met staatssecretaris

Op het strand van Scheveningen heeft de Statiegeldalliantie de invoering van statiegeld zit op kleine plastic flesjes per 1 juli gevierd. Dat gebeurde mét verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

De Statiegeldalliantie vierde de uitbreiding van het statiegeldsysteem op het strand van Scheveningen.
Foto: Robin Balou

Van Veldhoven besliste voor statiegeld op flesjes in april 2020 en statiegeld op blikjes in februari 2021. Het statiegeld op blikjes gaat in op 31 december 2022. Volgens de statiegeldalliantie zijn het historische besluiten met een positieve impact op de Nederlandse leefomgeving. Momenteel belanden er elk jaar 150 tot 250 miljoen flesjes en blikjes in het milieu. De uitbreiding van het statiegeldsysteem gaat het aantal flesjes en blikjes in het milieu naar schatting terugdringen met 70 tot 90 procent.

De Statiegeldalliantie en haar meer dan 1.100 partners voerden sinds 2017 campagne voor statiegeld op flesjes en kleine blikjes. Dit gebeurde onder de vlag ‘Statiegeld, Yes We Can’. Nu de eerste fase van de Nederlandse statiegelduitbreiding eindelijk van start gaat met het statiegeld op plastic flesjes vond de alliantie het reden voor een feestje. Op het strand van Scheveningen werd de invoering gisteren gevierd met verantwoordelijk staatssecretaris Van Veldhoven, oud-Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Cem Laçin (SP) en organisaties als de ASN Bank, Consumentenbond en GoClean de Liemers.

Vandaag (1 juli) organiseert de Statiegeldalliantie tevens een event in de haven van Antwerpen. Nu het statiegeld op plastic flesjes in Nederland van start gaat, zal het contrast met België, waar het zwerfvuil sterk toeneemt, steeds groter worden, denkt de alliantie. Ze roept de Belgische gewestregeringen dan ook op snel het Nederlandse voorbeeld volgen.