Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 02 juli 2021

Beuningen en Berg en Dal gaan luiers scheiden

Voor de gemeenten Beuningen en Berg en Dal is afvalbedrijf Dar gestart met de gescheiden inzameling van hun luiers en incontinentiemateriaal.

Sinds gisteren (donderdag 1 juli) kunnen inwoners van Beuningen en Berg en Dal hun luiers en incontinentiemateriaal gratis gescheiden inleveren. Voor het scheiden kunnen ze speciale zakken gebruiken. Deze zakken kunnen ze op verschillende locaties halen, zoals bij huisartsenpraktijken en apotheken. Gevulde luierzakken brengen ze naar een luiercontainer, die onder meer bij kinderdagverblijven en op de milieustraat staan. De luiers gaan naar afvalbedrijf ARN in Weurt, dat plastic korrels maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal. Uit de urine en ontlasting wordt energie gewonnen.

Vanaf het najaar volgen de gemeenten Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen met de gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal. Dar verwacht dat ze het komende halfjaar zo'n 200 ton aan luiers en incontinentiemateriaal gaat inzamelen, vanaf volgend jaar ligt die hoeveelheid op 1.000 tot 1.250 ton per jaar. Alleen de gemeenteraad van Mook en Middelaar heeft hierover nog geen besluit genomen.

Deze Dar-gemeenten zijn overigens niet de enige die hun luiers en incontinentiemateriaal gescheiden inzamelen en door ARN te laten verwerken. Eerder kozen ook al de gemeente Apeldoorn, verschillende Avri-gemeenten en de gemeente Maastricht hiervoor.