Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 08 juli 2021

VK verliest bijna 16 miljoen euro aan materialen uit AEEA

Het Verenigd Koninkrijk raakt jaarlijks 13,64 miljoen pond (15,9 miljoen euro) kwijt aan kritieke materialen, door een gebrek aan goede recycling van AEEA.

Jaarlijks wordt 379 ton aan kritieke en waardevolle grondstoffen uit afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) gehaald, ter waarde van 148 miljoen pond. Het gaat dan bijvoorbeeld om goud, zilver en palladium. Het AEEA uit het Verenigd Koninkrijk wordt echter geëxporteerd voor recycling, waarbij de materialen voor het VK verloren gaan. Daarnaast zou een significant deel van de kritieke materialen in de huidige recyclingtechnieken niet herwonnen worden. Van de zeldzame aardmetalen wordt zelfs minder dan 1 procent gerecycled. Dat blijkt uit een rapport van Material Focus, de Britse organisatie die AEEA-recycling moet stimuleren en gefinancierd wordt uit de zogenoemde compliance fee voor de stroom. 

Material Focus ziet het rapport als een aansporing om een infrastructuur voor de geavanceerde recycling van AEEA in het VK op te zetten. "Wanneer het VK meer van deze AEEA zou recyclen, en investeert in nieuwe verwerkings-infrastructuur, kunnen we meer van deze waardevolle materialen terugwinnen", zegt directeur Scott Butler van de organisatie.