Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 09 juli 2021

CCU-Alliantie: 'Stimuleer circulair gebruik van CO2'

Met een manifest doet de pas opgerichte CCU-Alliantie een dringend beroep op het nieuwe kabinet om meer kansen te bieden aan het hergebruik van CO2. Ook afvalbedrijven steunen dit initiatief.

CO2 uit de afvalsector kan van nut zijn in kassen.
Foto: VA

De CCU-Alliantie is opgericht door ARN, Glastuinbouw Nederland, Green Minerals, Nogepa, SCW Systems, Stercore, Synkero, Ocap, Twence en Vereniging Afvalbedrijven en wordt voorgezeten door oud-Tweede Kamerlid voor het CDA Marieke van der Werf. Omdat de inzet van CO2 als grondstof het sluitstuk is van de koolstofkringloop, zien zij CCU (het afvangen en vastleggen van CO2 in nieuwe toepassingen) als belangrijke bijdrage aan zowel de energietransitie als de transitie naar een circulaire economie. Én als een kansrijke ontwikkeling, want de toepassingsmogelijkheden van CO2 zijn legio.

Nu al wordt CO2 ingezet als feedstock voor planten; als bodemverbeteraar die bijdraagt aan biodiversiteit; als synthetische brandstof voor onder andere de luchtvaart; als groene koolstof voor de chemische industrie en als grondstof voor bouwmaterialen als beton, cement en papier. Als de CO2 afkomstig is van een biogene feedstock, betekent de her-inzet van CO2 zelfs een negatieve emissie, benadrukt de CCU-alliantie.

Veel vragen

Volgens de alliantie lopen partijen in de koolstofketen, van de grote emitters tot de gebruikers van CO2 en degenen die producten afnemen waarin CO2 is vastgelegd, aan tegen gebrek aan duidelijkheid en stimulering. Is CO2 een grond- of afvalstof? Welke partij in de keten mag het gebruik opvoeren als CO2-reductie? Welke SDE++ categorie is van toepassing? Ook vragen zij zich af hoe de CO2-reductie van de diverse toepassingen wordt berekend, hoe de vastlegging van biogene CO2 wordt gewaardeerd en op welke wijze de markt wordt gestimuleerd om CO2 als grondstof in zetten?

Visie en beleidskader voor CCU

Voor verdere ontwikkeling van technologie en toepassingen is het volgens de CCU-Alliantie noodzakelijk dat de overheid een visie en een beleidskader ontwikkelt voor CCU. Belangrijkste onderdelen daarvan zijn het ontwikkelen van rekenmodel voor de diverse toepassingen van CO2 en het realiseren van een robuust stimuleringskader. De alliantie pleit voor een Routekaart en roept met haar manifest de nieuwe coalitie op tot “optimalisatie van bestaande en verkenning van nieuwe financiële- en beleidsinstrumenten die de inzet van CO2 als grondstof ondersteunen”.

Op dit moment zijn voor CCS (het afvangen en opslaan van CO2) al verschillende onderzoeks- en subsidieprogramma van start gegaan. Voor ontwikkelingen om CO2 opnieuw in te zetten als grondstof ontbreken tot frustratie van de alliantie echter regelgevende kaders, accountingsystemen en financiële instrumenten. Werk aan de winkel voor het kabinet dus, aldus de ondertekenaars van het manifest. Dit voorjaar adviseerde het Planbureau voor de Leefomgeving het kabinet al dat de CCS- en CCU-categorieën in de subsidieregeling SDE++ te combineren zijn.

Meer informatie:

» Manifest CCU-Alliantie