Categorie: Producten | Gepubliceerd: 26 juli 2021

Wobverzoek glasverpakkingen bij ministerie levert niets op

Een verzoek aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om alle documenten over de handhaving van de glasrecyclingsnormen, leverde niet één treffer op.

Nadat de recyclingnorm voor glazen verpakkingen een aantal jaar niet werd gehaald, dwong Recycling Netwerk in 2018 via de rechter handhaving af. In februari 2019 legde de milieuorganisatie, in het kader van een vervolgverzoek handhaving glasrecyclingsnormen, een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) neer bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De milieuorganisatie wilde inzage in alle documenten vanaf 1 januari 2018 die betrekking hebben op glasverpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan rapportages van het Afvalfonds en Nedvang, gespreksverslagen en mailwisselingen tussen de overheid en deze organisaties, inspectieverslagen en ga zo maar door.

Brede interpretatie

De beslissing van ILT op dit Wobverzoek was duidelijk niet wat Recycling Netwerk ervan had gehoopt, want de organisatie ging in beroep tegen dat besluit. Dit leidde afgelopen juni tot een zitting, waarbij de milieuorganisatie heeft aangekondigd dat het Wobverzoek breder geïnterpreteerd moest worden dan alleen documenten die aanwezig zijn bij ILT. Gevolg was dat het Wobverzoek ook bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat terecht kwam. Deze ging in de eigen archieven op zoek naar de gevraagde documenten, maar trof niets aan dat onder de reikwijdte van het Wobverzoek valt. “Dat kan worden onderbouwd aan de hand van de bevoegdheids- en taakverdeling tussen beleidskern van het ministerie en haar uitvoeringsinstantie RWS en de toezichthouder ILT. Alleen de laatste twee organisatieonderdelen zijn direct betrokken bij processen als inspectie en handhaving”, schrijft de Directeur-Generaal Milieu en Internationaal namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat in een brief.