Categorie: Producten | Gepubliceerd: 25 augustus 2021

Schone Rivieren wil extra budget voor nieuwe afvangsystemen

Nederland moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.

Dat verwacht Marijke Boonstra, onderzoeker en woordvoerder van Schone Rivieren. Ze baseert zich hierbij op een internationaal onderzoek, waarin wetenschappers van verschillende Europese klimaatinstituten en universiteiten aantonen dat de kans op extreme regenval door klimaatverandering tot wel negen keer groter is geworden. Door deze extreme regenval ligt de ernstige vervuiling van de rivieroevers op de loer.

Boonstra geeft aan dat Schone Rivieren, een samenwerkingsverband van natuur- en milieuorganisaties, zich grote zorgen maakt over de vervuiling. De overstromingen van afgelopen juli in Limburg, België en Duitsland hebben volgens haar duidelijk gemaakt dat Nederland het afvoerputje van het Europese overstromingsafval is. Zo ruimde Rijkswaterstaat al miljoenen kilo’s afval op en tijdens de Maas Cleanup van 14 augustus in Limburg is er 137.000 kilo afval opgeruimd door meer dan 3.000 vrijwilligers, geeft Schone Rivieren aan. Dit toont aan dat er grote hoeveelheden afval worden meegevoerd en afgezet op de rivieroevers.

Extra budget

Als de extreme regenval vaker zal voorkomen, dan moet Nederland zich voorbereiden op grotere afvalstromen die de Nederlandse rivieren en oevers vervuilen en natuurschade veroorzaken. Schone Rivieren vindt dat de overheid extra budgetten beschikbaar moet stellen voor toekomstige opruimacties, afvangsystemen en investeringen in onderzoek om beter te voorspellen hoe overstromingsafval zich via rivieren verplaatst.