Categorie: Producten | Gepubliceerd: 02 december 2021

Vijftien lasten onder dwangsommen voor te zware glazen flessen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft aan producenten en importeurs van gedistilleerde dranken vijftien lasten onder dwangsommen opgelegd voor 28 verschillende producten.

De ILT vindt dat de glazen flessen van 28 verschillende gedistilleerde dranken te zwaar zijn.
Foto: Paul Voorham

Volgens de ILT voldoen de glazen flessen van alcoholische dranken, zoals whisky, likeur en gin, van deze poducenten en importeurs niet aan het Besluit beheer verpakkingen 2014 (Bbv). In dit besluit staan onder meer regels over het maximale gewicht en volume van het glas van de flessen. Zo schrijft het Bbv voor dat de flessen zo licht mogelijk moeten zijn. Daarnaast moet het volume en het gewicht van een verpakking worden beperkt tot de minimale hoeveelheid die nodig is voor een veilig en hygiënisch verpakt product voor de consument.

Sinds het voorjaar van 2021 is de ILT in gesprek met de producenten en de importeurs van gedistilleerde dranken. Zij zetten echter onvoldoende stappen om de verpakkingen lichter te maken, in de ogen van de inspectie. De ILT geeft ook aan dat dit niet altijd even eenvoudig is: soms zijn de producenten en importeurs afhankelijk van de glasproducent om aan de juiste informatie te komen.

Dwangsommen

Tot nu toe kunnen de betreffende bedrijven niet aantonen waarom ze niet kunnen voldoen aan de eisen van het Bbv. Ze krijgen van de inspectie tot maart/april 2022 de tijd om de juiste informatie aan te leveren. Lukt dit niet, dan verbeurt de ILT de lasten onder dwangsommen. Deze sommen kunnen oplopen van 500 euro tot 1.500 euro per verpakking per week, met een respectievelijk maximum van 9.000 euro tot 27.000 euro per verpakking.

Marketing

In november 2019 ontdekte Recycling Netwerk Benelux dat het gewicht van onder meer lege flessen voor gedistilleerde drank enorm verschilt. Volgens de milieuorganisatie heeft dit waarschijnlijk met marketing te maken: een consument heeft bij een zwaardere fles onbewust het gevoel een waardevollere fles met meer inhoud te kopen. De organisatie diende daarom een handhavingsverzoek in bij de ILT.