Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 04 februari 2022

Nieuwe circulaire textielfabriek in Amsterdam

In Amsterdam komt een circulaire textielfabriek, die van oude truien en kledingstukken gaat verwerken tot hoogwaardige vezels en garens.

Per jaar gaat deze nieuwe fabriek naar verwachting 2,5 tot 3 kton gerecyclede grondstoffen voor textiel produceren. Dat is ongeveer gelijk aan het totale gewicht van het huishoudelijke textiel dat in Amsterdam in textielcontainers op straat wordt ingezameld.

Met het opzetten van deze fabriek wil Ellen Mensink, oprichter van initiator Bright.fiber Textiles, modemerken aanzetten om voor volgende collecties meer eigen reststromen te gebruiken, in plaats van nieuwe wol, katoen en andere synthetische vezels.

Bright.fiber Textiles is een spin-off van Brightloop en het merk Loop.a life. Met oude truien begon dit merk met het handmatig sorteren en opschonen in de sorteerfabriek van Wieland Textiles in Wormerveer. Hiervan heeft Loop.a life naar eigen zeggen sindsdien vijf circulaire garens ontwikkeld voor de eigen collectie. Eind 2017 lanceerde Wieland Textiles de Fibersort-machine, waarbij lokaal textielafval van consumenten geautomatiseerd wordt gesorteerd op kleur en samenstelling. Bright.fiber Textiles is de volgende stap in dit proces.

Mensink: “In de opmaat naar de nieuwe fabriek is Bright.fiber Textiles bezig met een grootschalig garenontwikkeltraject. Wij doen dit samen met Europese spinners, lokale breiers, Nederlandse merken, Wieland Textiles en de provincie Noord Holland. Ons doel is om van de vijf verschillende grote reststromen in deze regio, nieuwe garens te ontwikkelen. De nieuwe fabriek gaat hiervoor de grondstoffen produceren.”

Opening

De opening van deze nieuwe fabriek staat gepland voor begin 2023. De kosten voor de komst van deze fabriek zijn niet bekend gemaakt. Wel laat Bright.fiber Textiles weten dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor een deel van de financiering van de nieuwe fabriek zorgt. Het ministerie wil hiermee de productie en het gebruik van circulair textiel en mode in Nederland stimuleren.