Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 30 mei 2022

Enzym ontdekt dat pet plastic in recordtempo afbreekt

In een composthoop op een begraafplaats is een enzym ontdekt dat pet binnen 16 uur 90 procent kan afbreken.

Dat sommige enzymen pet kunnen afbreken is niet geheel nieuws. In 2012 werd in Japan het LCC-enzym ontdekt, dat destijds werd gezien als een effectieve “plasticeter.” Het enzym dat nu in Duitsland is ontdekt, PHL7, laat LCC echter in het stof bijten. Het LCC-enzym breekt pet in 16 uur voor ongeveer 45 procent af, maar PHL7 bereikt in diezelfde tijd het dubbele: 90 procent. “Ons enzym is dus twee keer zo actief als de gouden standaard onder de polyester-afbrekende hydrolasen”, aldus Christian Sonnendecker, die het onderzoeksteam van Universiteit Leipzig leidt.

In de experimenten voegden de onderzoekers pet toe aan containers met een waterige oplossing die PHL7 of LCC bevatte. Vervolgens maten zij de hoeveelheid plastic die in een bepaalde periode werd afgebroken en vergeleken de waarden met elkaar.

Conventionele recyclingmethoden voor pet zijn vaak energie-intensief, omdat het bij hoge temperaturen moet worden gesmolten. Enzymen daarentegen hebben alleen een waterige omgeving en een temperatuur van 65 tot 70 graden Celsius nodig om hun werk te doen. Bovendien breken zij pet ook af tot de bestanddelen tereftaalzuur en ethyleenglycol, die vervolgens kunnen worden hergebruikt voor de productie van nieuw PET. Dit resulteert dus in een gesloten cyclus.

Tot dusver is biologische pet-recycling echter alleen getest in een proefinstallatie in Frankrijk. Recyclingbedrijf Carbios claimde in 2019 dat het met deze installatie de eerste petfles van 100 procent "biorecycled" pet had gemaakt.