Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 08 juni 2022

Amerikaans investeringsfonds wil Biffa inlijven

Naar alle waarschijnlijkheid komt het Britse afvalbedrijf Biffa in handen van een Amerikaans private equity fonds.

Energy Capital Partners (ECP) heeft een bod uitgebracht op Biffa. Het Britse afvalbedrijf stond niet in de etalage, dus het gaat om een ongevraagd bod dat bovendien indicatief is. Mocht er echter een concreet bod worden uitgebracht, dan zou het bestuur van Biffa de aandeelhouders adviseren ermee akkoord te gaan.

Het huidige bod van ECP bedraagt 445 pence per aandeel (ruim 5 euro per aandeel). Het bestuur van Biffa geeft wel aan dat het concrete bod ook onder deze financiële voorwaarden moet zijn voor een positief advies. Op welk totaalbedrag dit bond neerkomt, is niet bekend. Bronnen variëren van 1,36 miljard pond tot 1,7 miljard pond (1,6 tot 2 miljard euro). ECP moet op uiterlijk 5 juli bekend maken of het echt een concreet bod wil indienen, of dat het toch van een overname afziet. 

Huidige positie

Biffa geeft aan dat het momenteel een goede positie in de markt heeft. De prestaties voor het boekjaar 2021/2022 zouden in de lijn der verwachting liggen en er wordt goede voortgang geboekt met het vergroten van de hoeveelheid geproduceerd recyclaat en het integreren van recent overgenomen bedrijven. Door het voorstel wordt de presentatie van de jaarresultaten echter licht vertraagd - die worden nu op 28 juni gepubliceerd, in plaats van het geplande 16 juni. 

Ondanks dat het bedrijf goed draait, zijn er wel zorgen om een mogelijke rekening van 153 miljoen pond (ruim 179 miljoen euro) die het bedrijf boven het hoofd hangt. Biffa heeft namelijk een conflict met de Britse belastingdienst over het betalen van de stortbelasting. Hoewel Biffa stelt dat het zich aan alle regelgeving houdt, vermoedt de belastingdienst dat het bedrijf te weinig heeft betaald. In het ergste geval kan dit het bedrijf dus nog 153 miljoen pond kosten, inclusief boetes en rente, maar de rekening kan ook flink lager uitvallen op 170.000 pond (circa 199.000 euro). Dit risico heeft Biffa echter ingecalculeerd bij de beoordeling van het bod van ECP.

ECP

Energy Capital Partners is een Amerikaans private equity fonds. De focus in het portfolio ligt expliciet op duurzaamheid, met aandelen in onder meer waterkracht, zonne-energie, energie-opslag en duurzame infrastructuur.