Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 09 juni 2022

Circularity wil kleding van kleding maken

Circularity wil oude kleding niet alleen recyclen tot bekleding van autostoelen of poetsdoeken, maar er kwalitatieve nieuwe kleding van maken. Een samenwerking moet de input garanderen.

Textielproducent Circularity wil in Etten-Leur oude kleding en ander textiel gaan verwerken tot 100 procent gerecyclede en circulaire textielproducten. Daarvoor is het bedrijf nu bezig een installatie op te zetten. Voor het einde van het jaar moeten de eerste circulaire t-shirts uit de fabriek rollen. 

Voor de input is Circularity een samenwerking aangegaan met de Duitse textielinzamelaar Soex. Dit bedrijf verzamelt niet alleen post-consumer textiel, maar ook bijvoorbeeld restpartijen van winkels. Soex levert dit materiaal aan Circularity, dat er in Etten-Leur dus weer nieuwe kleding van gaat maken. Circularity draagt zorg voor het hele proces, van het vervezelen van de oude kleding en het spinnen van nieuw garen tot het breien van nieuwe stoffen en het naaien van de kleding.

UPV

"Er is nu veel belangstelling voor onze producten, ook omdat we ze op een attractief prijsniveau aanbieden", vertelt CEO Han Hamers van Circularity. "De laatste anderhalf jaar was die belangstelling er nauwelijks, maar sinds de introductie van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel is alles in een stroomversnelling geraakt. Wanneer de UPV in 2023 ingaat, moeten importeurs en producenten die bijvoorbeeld werkkleding leveren aan industriële klanten, die kleding aan het einde van de levensduur ook weer terugnemen. Daardoor zoeken ze naar nieuwe samenwerkingen - zoals met ons." Na de samenwerking met Soex zullen er volgens Hamers dan ook meer samenwerkingsverbanden volgen, zegt Hamers.

De samenwerking met Soex garandeert een constante inputstroom voor Circularity. "Zelfs zodanig, dat we al plannen hebben om eenzelfde soort fabriek in Duitsland op te zetten." De exacte starttdatum is afhankelijk van de leveringsduur van de benodigde machines, maar Hamers wil de fabriek "zo snel mogelijk" op poten hebben. 

Geen excuus

Met de nieuwe installatie wil Hamers textiel "weghalen uit de excuuscultuur", zegt hij. "Er wordt gezegd dat er geen mogelijkheden zijn voor textielrecycling en dat het daarom maar gedumpt wordt." Dat moet verleden tijd zijn. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat volgens hem katoen steeds schaarser wordt, terwijl de wereldbevolking groeit.