Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 27 juni 2022

Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen na 50 jaar opgeheven

Een halve eeuw na de oprichting is het Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen niet meer. Alleen een 25 meter hoge bult herinnert nog aan de gemeenschappelijke regeling.

De milieustraat in Usquert. (Foto: Omrin)

Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen (VVWNG), werd op gericht in 1972 en was een samenwerkingsverband (in de vorm van een gemeenschappelijke regeling) van zestien Groningse gemeenten (die zijn opgegaan in nieuwe gemeenten waarvan er nu nog maar twee bestaan: Het Hogeland en Eemsdelta). Doel van de regeling was de behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de gemeenten op het gebied van een verantwoorde wijze verwijderen van afvalstoffen. In de beginjaren hield dit in dat alle soorten afval gestort werden op een stortplaats in Usquert.

In de loop der tijd kwam daar verandering in. Steeds meer soorten afval werden apart verwerkt en zoveel mogelijk hergebruikt; een eerste stap was de komst van glasbakken en later ook textielbakken. In 1994 verrees op de helling van de stort een milieustraat waar inwoners van Noord-Groningen hun grofvuil en bouw- en sloopafval kunnen brengen.

Stortverbod

Met de invoering van het landelijk stortverbod in 1997 voor bijna alle soorten afval, raakte de stortplaats in Usquert buiten gebruik. Tot op dat moment is er in 25 jaar 900 kton huishoudelijk afval uit Noord-Groningen op de stort in Usquert terecht gekomen. Op de stort werd een overslaghal gebouwd voor afval.

In 2009 ging VVWNG op in Omrin. Beide organisaties werkten al enkele jaren samen omdat het huishoudelijk afval van VVWNG door Omrin werd verwerkt. Maar vanaf 1 april 2009 brachten ze de milieustraat, het overslagstation, de voormalige stortplaats en de groencompostering onder in een gezamenlijk bedrijf met ieder de helft van de aandelen. 

Afdekken stortplaats

Voor het afdichten van de voormalige stortplaats werden de oude milieustraat en de gebouwen die op de stort stonden in de jaren daarna afgebroken. In 2014 kwam naast de bult een nieuwe milieustraat. Voor de inzamelroutes van huisvuil werd overgeschakeld naar vuilnisauto’s die een container hebben die er afgezet kan worden en rechtstreeks naar de verwerking kan worden gebracht. Al het huisvuil gaat vanaf dat moment door de nascheidingsinstallatie van Omrin, die inmiddels 70 procent van het Gronings huishoudelijk restafval verwerkt.

In 2018 werd de stortplaats dan volledig afgedekt, waarmee de taken voor het VVWNG afgerond zijn en de gemeenschappelijke regeling kon worden beëindigd. Maar er moesten nog een aantal zaken afgewikkeld worden. In 2020 verkoopt de VVWNG de aandelen die het bedrijf hield in Twence. Vanaf 2022 is de gemeente Het Hogeland eigenaar van de locatie in Usquert en de provincie Groningen is verantwoordelijk voor de eeuwigdurende nazorg van de voormalige stortplaats. Omrin heeft vanaf begin van dit jaar de activiteiten op de milieustraat overgenomen.