Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 29 juni 2022

EU-milieuministers komen tot akkoord over klimaatplannen

De EU-milieuministers hebben een akkoord bereikt over een Europees klimaatpakket. In de aankomende onderhandelingen van het Europees Parlement kan de afvalsector een discussiepunt worden.

De milieuministers van de EU-lidstaten hebben afgelopen nacht een gezamenlijk standpunt aangenomen over het ‘Fit-for-55’-pakket, dat ervoor moet zorgen dat er in 2030 55 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten dan in 1990. Het gaat hierbij onder meer over het EU-emissiehandelssysteem ETS, de verdeling van de inspanningen tussen de lidstaten in niet ETS-sectoren (Effort Sharing Regulation, ESR) en nieuwe CO2-emissienormen voor auto’s en bestelwagens.

Afvalsector

Opvallend is met name hun standpunt over de afvalsector. Volgens Raad van de Europese Unie valt afvalsector namelijk niet onder het EU-ETS-systeem, maar over de ESR. Voor de ESR hebben de EU-milieuministers overeenstemming bereikt dat in 2030 de broeikasgasemissies op EU-niveau met 40 procent moeten zijn gereduceerd ten opzichte van 2005. Behalve de afvalsector vallen ook binnenlands maritiem vervoer, landbouw en kleine industrieën.

Afgelopen week stemde het Europees Parlement nog in dat er activiteiten uit de afvalsector vanaf 2026 onder het EU-ETS-systeem vallen, waaronder de verbranding van huishoudelijk afval. In aanloop naar deze stemming had brancheorganisatie Eswet al laten weten te vrezen dat afvalverbranding duurder zal worden als het onder het EU-ETS-systeem valt.

EU-ETS II

Daarnaast hebben de EU-milieuministers een nieuw Europees emissiehandelssysteem bedacht, voor distributeurs die brandstoffen leveren aan onder meer wegvervoer en gebouwen. Dit nieuwe EU-ETS II-systeem, dat vanaf 2027 ingaat, moet ervoor zorgen dat hernieuwbare brandstoffen meer worden gebruikt. De emissies die in dit systeem worden geregistreerd, moeten in 2030 met 43 procent zijn verminderd ten opzichte van 2005. De hoeveelheid emissierechten moet jaarlijks met 5,15 procent afnemen en vanaf 2028 met 5,43 procent per jaar. Gratis emissierechten zijn in dit nieuwe systeem niet gepland.

Met het bereiken van dit akkoord kan de Raad van de Europese Unie gaan onderhandelen met het Europees Parlement, om overeenstemming te bereiken over de definitieve wetteksten.