Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 06 juli 2022

Met andere spelregels naar efficiëntere broodketen

Een cluster van bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden gaat werk maken van een efficiëntere broodketen.

De inrichting van een winkelschap kan bijdragen om retourstromen van brood te verminderen of te voorkomen.

Dagelijks worden in Nederland 700.000 broden te veel gebakken. Consumenten thuis verspillen ongeveer de helft van deze hoeveelheid en ook in het overige deel van de keten valt nog veel winst te behalen. Zo gaat bij supermarkten 8 procent van het brood retour om hiervan veevoer te maken. Over de vlag van het Circular Food Center wil het cluster ‘Voorkomen en verwaarden van retourstromen binnen de broodsector’ hier iets aan doen.

In deze cluster zitten diverse bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden, waaronder European Bakery Innovation Centre en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling is de kartrekker van dit cluster. “Er bestaan al veel oplossingen voor een efficiënte broodketen: van de inzet van data om precies genoeg te bakken tot de verkoop van vers ingevroren brood”, zegt directeur Toine Timmermans van de stichting. “Om nog meer impact te maken, willen we de spelregels veranderen met de focus op retourstromen voorkomen. Denk aan het maken van andere afspraken in de keten of de inrichting van het winkelschap. De samenwerkende partijen uit het cluster willen bestaande oplossingen schaalbaar maken, met een goed verdienmodel.” Afgelopen augustus lanceerde de stichting, samen met bakkers en supermarkten, nog een campagne om broodverspilling onder consumenten te verminderen.

Clusters

Dit is het tweede cluster binnen het Circular Food Center. Vorig jaar ging het cluster rondom een circulaire, dierlijke eiwitketen van start. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant. Initiatiefnemers zijn Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk.