Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 13 juli 2022

100 miljard plastic verpakkingen per jaar weggegooid

Britse huishoudens ontdoen zich van gemiddeld 66 plastic verpakkingen per week. Slechts 12 procent hiervan wordt gerecycled.

Dit blijkt uit “The Big Plastic Count”, een onderzoek van Greenpeace en Everyday Plastic naar plastic afval in het Verenigd Koninkrijk (VK). Het is het grootste landelijke onderzoek naar huishoudelijk plastic afval tot nog toe en, gezien de schaal van het onderzoek, is het volgens Everyday Plastic mogelijk ook de meest betrouwbare schatting ooit van de hoeveelheid plastic verpakkingen die Britse huishoudens weggooien. Bijna 250.000 mensen van ongeveer 100,000 huishoudens (1 uit 262 in het VK) deden aan het onderzoek mee. Binnen één week in de maand mei gooiden zij bijna 6,5 miljoen stuks plastic verpakkingsafval weg.

Als deze cijfers representatief zijn van elk huishouden in het VK, dan komt dat neer op ongeveer 1,85 miljard plastic verpakkingen per week en 96,57 miljard per jaar. Het werkelijke aantal ligt misschien zelfs nog hoger, omdat deelname aan het onderzoek mensen mogelijk stimuleerde om minder plastic te consumeren en weg te gooien.

Soorten

Voedsel- en drankenverpakkingen waren goed voor zo’n 83 procent van de totale hoeveelheid gegeneerd afval. Verpakkingen van schoonmaakmiddelen en toiletartikelen maakten 7 procent uit van het totaal. De laatste 10 procent betrof elk ander soort plastic verpakking. De meest getelde soort verpakking was die voor groente en fruit (1,02 miljoen), gevolgd door snackverpakkingen (1,01 miljoen).

Eindbestemming

Volgens de organisaties belandt bijna de helft (46 procent) van al het plastic afval dat Britse huishoudens verlaat in de verbrandingsoven. Nog eens 25 procent gaat naar de stortplaats, en 17 procent wordt geëxporteerd naar het buitenland. Slechts 12 procent wordt gerecycled binnen het VK. Everyday Plastic schrijft dat dit 'overweldigend bewijs' is dat het Britse recyclingsysteem niet werkt, en niet om kan gaan met de hoeveelheid plastic afval die Britten genereren.

Oplossingen

Dus moet de hoeveelheid geproduceerde plastic verpakkingen worden verminderd, in combinatie met de snelle invoering van ‘universeel ontworpen alternatieven’. Ook pleit de organisatie voor een volledig verbod op de export van plastic afval, de onmiddellijke invoering van een all-in statiegeldsysteem voor plastic flessen en een moratorium op nieuwe verbrandingscapaciteit, zoals onlangs is aangekondigd in Schotland. Ook Britse parlementariërs deden eind 2021 een oproep voor een moratorium op nieuwe afvalenergiecentrales, maar de Britse overheid heeft al toestemming verleend voor de bouw van vijftig nieuwe afvalenergiecentrales (AEC's) tussen nu en 2030. Uit onderzoek gedaan in opdracht van Viridor bleek eerder nog dat een investering van ongeveer 1,16 miljard euro voor goed een einde maken aan de Britse export van plastic afval.

Daniel Webb, oprichter van Everyday Plastic, beschreef de The Big Plastic Count als "een ongelooflijk staaltje burgerwetenschap". "Dit is een groot moment in de strijd tegen plastic afval," zei hij. "Deze nieuwe cijfers leggen de verantwoordelijkheid van de overheid, grote merken en supermarkten bloot om deze crisis aan te pakken, en ze moeten de uitdaging nu aangaan - er is geen tijd te verliezen."