Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 18 augustus 2022

'Gastekort kan afvalverwerkers in de knel brengen'

Door een mogelijk gastekort kan de afvalverwerkende industrie in Duitsland in de problemen komen. Dit is dan ook niet het moment voor extra heffingen.

De Duitse branchevereniging BDE geeft op basis van een enquête onder haar leden aan dat een gastekort serieuze gevolgen kan hebben voor de afvalverwerking. Ongeveer de helft van de respondenten zou problemen krijgen bij een gastekort. Meestal gaat het dan om zaken als de verwarming van gebouwen en warmwatervoorziening, maar ook behandeling en recycling zouden de effecten voelen. Het drogen van vlokken en scherven komt dan bijvoorbeeld in het geding. Zelfs een stillegging van een installatie voor de verwerking van gevaarlijk afval zou tot de mogelijke gevolgen behoren. Verder komt de afzet van gerecycled materiaal in gevaar, omdat producerende bedrijven die het recyclaat afnemen twijfelen hoelang ze hun productie kunnen handhaven. Inzameling en sortering zouden daarentegen niet beïnvloed worden door een gastekort. 

Peter Kurth, voorzitter van de BDE, benadrukt dat veel leden hun bedrijfsprocessen tot nu toe hebben weten aan te passen. Maar waar dat niet mogelijk is, moet de continuïteit van de aardgasvoorziening worden gewaarborgd. Afvalverwerking is immers kritieke infrastructuur. Waar overschakeling op een andere brandstof mogelijk is, moeten er geen bureaucratische hindernissen opgeworpen worden.

Emissies

Het Duitse kabinet besloot deze zomer om ook emissies van afvalverbranding onder het emissiehandelsysteem te scharen, middels een wijziging van de de Wet emissiehandel brandstof (de Brennstoffemissionshandelsgesetz, oftewel BEHG). Kurth waarschuwt echter dat het nu niet het moment is voor deze wijziging. Wanneer deze extra kosten bovenop de problemen door het gastekort komen, kan dat Duitslands als aantrekkelijke industriële vestigingsplaats in gevaar brengen. Hij pleit er dan ook voor om de emissierechtenhandel op Europees niveau te regelen. "Dat is waar het hoort. Anders gaan de materialen niet naar recycling, maar naar andere Europese landen. De Duitse regering zou er goed aan doen zich in de komende maanden in te zetten voor een snelle Europese regeling in plaats van Duitsland als vestigingsplaats eenzijdig te belasten", aldus de BDE-voorzitter.