Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 19 september 2022

Transparante zakken voor bedrijfsrestafval per 2023 verplicht

Vanaf 1 januari 2023 zijn bedrijven in Vlaanderen verplicht transparante zakken te gebruiken voor het restafval dat zij in containers aanbieden.

Hoe transparant de zakken precies moeten zijn, is niet vastgelegd in het Vlaams reglement voor het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema), zolang ze maar zó doorzichtig zijn dat de inhoud makkelijk zichtbaar is. De verplichting geldt niet voor gescheiden ingezamelde afvalstromen, alleen voor bedrijfsrestafval dat wordt aangeboden in containers. Als inzamelaars sorteerfouten constateren, moeten ze de klant hierover informeren en wordt een non-conformiteit geregistreerd. Dit kan aanleiding geven tot meer controles en handhaving op het niet respecteren van de sorteerplicht, meldt de Vlaamse vereniging voor gemeenten VVSG. Sinds september 2021 is het voor inzamelaars in Vlaanderen verplicht het restafval van hun klanten visueel te controleren op scheidingsfouten. Het verplichten van het gebruik van transparante zakken lijkt dus een logische stap.

80 procent

Sinds 1 januari 2021 moeten de Vlaamse restafvalzakken uit ten minste 80 procent gerecycled kunststof bestaan. Dat ze vanaf 2023 ook transparant moeten zijn, doet niets af aan die eis. In tegendeel zelfs, vanaf 1 januari 2025 moeten afvalzakken uit 100 procent gerecycled kunststof bestaan. Wel bestaan er uitzonderingen voor biodegradeerbare afvalzakken voor gft, zakken voor bouwpuin en asbesthoudende materialen, en afvalzakken voor medisch afval.