Categorie: Producten | Gepubliceerd: 20 oktober 2022

Nascheiding drankenkartons tijdelijk gestaakt

Er worden in Nederland tijdelijk geen drankenkartons nagescheiden uit het restafval. Doordat een Duitse verwerker gestopt is met de recycling, zijn er te weinig afzetmogelijkheden voor.

Nedvang heeft in september aan gemeenten gemeld dat "één van de grootste recyclers van papier en drankenkartons besloten heeft definitief te stoppen met haar activiteiten", zo schrijft het college van B en W van de gemeente Utrecht aan de gemeenteraad. Het gaat om Delkeskamp, een recycler in het Duitse Nortrup. Dit bedrijf zal aan het eind van het jaar haar installatie sluiten wegens stijgende energiekosten en een teruglopende papierafzet. De inname van drankenkartons bij Delkeskamp is per direct gestopt. De recyclingcapaciteit voor nagescheiden drankenkartons uit Nederland is hierdoor weggevallen, want Delkeskamp was de enige recycler die nagescheiden drankenkartons uit Nederland accepteerde. Brongescheiden drankenkartons gaan naar de eveneens Duitse recycler Niederaur Muhle.

Omdat er door de sluiting van de recyclinginstallatie geen afzetmogelijkheden zijn voor de nagescheiden drankenkartons, is bijvoorbeeld AVR per direct gestopt met de nascheiding van deze stroom. De drankenkartons worden nu tijdelijk verbrand. Omdat er in drankenkartons voedselresten aanwezig zijn die nadeling zijn voor de recyclebaarheid en bovendien ongedierte kunnen aantrekken, is opslaan en later alsnog recyclen geen optie. De impact op de scheidingscijfers is in Utrecht beperkt: naar verwachting levert het stoppen met nascheiding 0,5 kilo meer restafval per inwoner op, op een totaal van 229 kilo restafval per inwoner. 

Nieuwe afzetmogelijkheden

Nedvang was al langer in gesprek met andere recyclers om niet van één recycler afhankelijk te zijn,
maar heeft nu versneld de mogelijkheden voor alternatieve recyclecapaciteit in kaart gebracht. Het
aantal papierproducenten dat nagescheiden drankenkartons als te recyclen grondstof kan en wil
verwerken is, op dit moment, nog beperkt.

Alternatieve verwerkers zitten vooral in het buitenland, waarvoor een tijdrovende Evoa-procedure nodig is. Vooruitlopend op het daadwerkelijk afsluiten van de contracten met nieuwe verwerkers, heeft Nedvang de administratieve processen om een snelle aanvraag van een kennisgeving voor het grensoverschrijdende transport mogelijk te maken, vast opgestart. De organisatie verwacht daarom dat het nascheiden van drankenkartons uit huishoudelijk restafval uiterlijk begin volgend jaar weer kan worden hervat. Op de langere termijn wil Nedvang graag zorgen voor meer structurele recyclingcapaciteit.

Het stoppen van de nascheiding van drankenkartons heeft geen gevolgen voor de inzamelvergoeding die de gemeenten ontvangen.