Categorie: Producten | Gepubliceerd: 03 november 2022

'Thuis plastic composteren niet effectief of milieuvriendelijk'

De meeste plastics die als composteerbaar op de markt worden gebracht, werken eigenlijk niet. En 60 procent van deze plastics valt zelfs niet uit elkaar, zo blijkt uit een Brits onderzoek.

Thuiscompostering is momenteel geen effectieve of milieuvriendelijke optie voor composteerbare of biologisch afbreekbare plastic verpakkingen. De composteerbare en biologisch afbreekbare kunststoffen die momenteel worden verkocht in verpakkingen, worden niet volledig afgebroken tijdens thuiscompostering. Dit geldt ook voor 60 procent van de kunststoffen die gecertificeerd zijn als ‘thuis composteerbaar’. Sterker nog, mensen die thuis hun eigen compost maken, gebruiken die meestal voor het kweken van hun eigen voedselgewassen. Als ze voor dit compost ook composteerbaar of biologisch afbreekbaar plastic gebruiken, dan kunnen microplastics en de aanwezige inkten en lijmen zorgen voor potentiële milieu- en gezondheidseffecten.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse universiteit UCL. De afdeling ‘Plastic Waste Innovation Hub’ voerde een compostexperiment uit, waarbij ze de hulp kregen van 9.701 Britse burgers. Van deze burgers, die geografisch verspreid over het Verenigd Koninkrijk wonen, voerden 1.648 burgers thuiscompostexperimenten uit om de milieuprestaties van composteerbare kunststoffen te testen. Deze experimenten vonden plaats onder verschillende omstandigheden.

Niet alleen bleek uit de resultaten dat de meerderheid van de composteerbare en biologisch afbreekbare plastics niet volledig uit elkaar waren gevallen, ook werd duidelijk dat de labels van composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingen verwarrend zijn. Zo was 14 procent van de geteste plastic verpakkingen alleen ‘industrieel composteerbaar’ gecertificeerd en van 46 procent kon niet worden geverifieerd met een certificering of het plastic composteerbaar was.

Niet effectief of milieuvriendelijk

Daarom concluderen de Britse onderzoekers dat thuis composteren nu nog geen haalbare, effectieve of milieuvriendelijke optie is voor composteerbare plasticverpakkingen. Om wél levensvatbaar te worden, moeten composteerbare plastics op zo’n manier worden ontworpen dat ze volledig afbreken in composteeromstandigheden thuis. Daarnaast moeten er testen worden uitgevoerd om de milieueffecten te begrijpen van composterende plasticverpakkingen. Tot slot moeten mensen eenvoudig kunnen onderscheiden welke producten geschikt zijn voor thuiscomposteren, welke voor industrieel composteren en welke helemaal niet composteerbaar zijn.