Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 07 november 2022

Zorgsector tekent voor actie met Green Deal 3.0

De derde Green Deal Duurzame Zorg focust op actie. Dat betekent afspraken over kwantificeerbare en tijdsgebonden doelen, zoals 50 procent minder primair grondstoffengebruik in 2030.

4 procent van het afval in Nederland is afkomstig uit de zorg. (Foto: Erik Boschman Fotografie)

In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor zo’n 7 procent van de CO2-uitstoot. Ook is 4 procent van het afval in Nederland en 13 procent van het grondstoffengebruik afkomstig uit de zorg. De Green Deal 3.0 ‘Samen werken aan duurzame zorg’ moet daar verandering in aanbrengen. De Green Deal staat voor zorg met minimale CO2-uitstoot en impact op de leefomgeving, met oog voor circulariteit van grondstoffen en materialen. Dit moet bijdragen aan het beperken van de toenemende zorgvraag en aan de beweging richting passende zorg.

In de Green Deal 3.0 hebben partijen doelen en acties afgesproken voor de periode 2023 tot en met 2026. Zij committeren zich aan vijf doelstellingen, waaronder meer inzet op de gezondheid van patiënten en eigen medewerkers, en het vergroten van de bewustwording en kennis over de relatie tussen menselijk handelen, klimaatverandering, milieuvervuiling en gezondheid. Daarnaast zijn doelstellingen:   

  • 55 procent minder directe CO2-uitstoot in 2030 en klimaatneutraal in 2050 (door onder meer het verduurzamen van gebouwen energie en vervoer);
  • 50 procent minder primair grondstoffengebruik in 2030 ten opzichte van 2016 en maximaal circulaire zorg in 2050. Acties die hier onder vallen zijn:
    • waar mogelijk bewust kiezen voor herbruikbare boven wegwerphulpmiddelen. Met de ambitie dat tenminste 20 procent van de (medische) hulpmiddelen herbruikbaar zijn in 2026;
    • zorgorganisaties en groothandels in de zorg nemen duurzaam en circulair inkopen als uitgangspunt van hun inkoopbeleid voor (bouw)materialen, (medische) hulpmiddelen en voeding;
    • jaarlijks onderzoek naar het anders inrichten van in ieder geval twee zorg- of behandelprocessen zodat er minder (medische) hulpmiddelen of materialen nodig zijn.
  • Het verminderen van de milieubelasting van medicatie(gebruik) door te voorkomen dat medicijnresten in grond- en oppervlaktewater terecht komen. In dit kader wordt ingezet op het gepast voorschrijven en gepaste verstrekking van noodzakelijke medicijnen, bevordering van juist gebruik door de patiënt en op het ontwikkelen van maatregelen om verspilling van medicijnen tegen te gaan.

 

Landelijk ondertekenmoment

De Green Deal 3.0 is ondertekend door minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Kuipers heeft de deal ook ondertekend namens minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid Welzijn en Sport). Ook verschillende partijen uit de zorgsector hebben al hun handtekening gezet. Op 8 december is het landelijke ondertekenmoment waar overige partijen uit de zorgsector hun duurzaamheidsambities bekend maken.

De Green Deal 3.0 is een samenwerkingen tussen de Rijksoverheid en vertegenwoordigende organisaties uit de zorg, zorgverzekeraars en banken, als vervolg op twee eerdere Green Deals. Waar de vorige Green Deal vooral meer inzette op bewustwording, zet deze nieuwe Deal dus in op meer concrete afspraken en minder vrijblijvendheid.