Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 23 december 2022

Nieuwe aandeelhouders voor SNB

Slibverwerking Noord-Brabant verwelkomt twee nieuwe aandeelhouders in 2023. Daarmee is de grens voorlopig bereikt.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) worden in 2023 aandeelhouder van Slibverwerking Noord-Brabant (SNB). Zij verwerven beide 14 procent van de aandelen in SNB en betalen hiervoor ieder ruim 7,6 miljoen euro. Om dit mogelijk te maken verkopen de drie grootste aandeelhouders van SNB een deel van hun aandelen. Het gaat dan om Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel en Waterschap Brabantse Delta. Door deze transactie krijgen alle aandeelhouders ongeveer even veel zeggenschap.

Volledige capaciteit

HDSR was sinds 2005 al klant van SNB, WBL wordt dit na deze transactie ook. Hiermee zijn alle aandeelhouders van SNB tevens klant voor het duurzaam verwerken van hun zuiveringsslib. Nieuwe aandeelhouders komen er voorlopig niet bij. Met de inbreng van deze twee nieuwe aandeelhouders kan SNB over een aantal jaar, als lopende overeenkomsten aflopen, namelijk de volledige verwerkingscapaciteit inzetten voor eigen aandeelhouders. Dan is er geen ruimte meer voor nieuwe aandeelhouders. 

De toetreding van de nieuwe aandeelhouders biedt SNB stabiliteit en minder marktrisico's. "Op dit moment is maar 60 procent van het zuiveringsslib dat SNB verwerkt, afkomstig van de eigen aandeelhouders", legt SNB-directeur Silvester Bombeeck uit. Straks wordt dat dus 100 procent. Dat zorgt volgens Bombeeck voor stabiliteit en zekerheid. De keerzijde hiervan is dat prikkels uit de markt wegvallen. Bombeeck hierover: "SNB vervult een maatschappelijk taak waarbij winstmaximalisatie niet aan de orde is. Wel ligt er een opdracht om de verwerkingskosten voor de aandeelhouders te verminderen. Ons trackrecord laat zien dat we hiertoe in staat zijn zonder extra prikkels uit de markt."

Circulaire slibketen

Minstens zo belangrijk is volgens Frank van den Heuvel, voorzitter raad van commissarissen SNB, dat de nieuwe aandeelhouders de visie op slibverwerking van SNB delen. "Onze missie is dat we gezamenlijk willen werken aan een circulaire afvalwater- en slibketen. Met de nieuwe aandeelhouders halen we ook waardevolle kennis, ervaring en ideeën binnen om dit daadwerkelijk te realiseren. Dat is ook nodig omdat we aan de vooravond staan van de transitie van een duurzame naar een circulaire afvalwater- en slibketen. Volgend jaar gaan we concreet in overleg met onze aandeelhouders over onze transitiestrategie en –plannen."