Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 27 december 2022

Eerste Kamer stuurt aan op belastingverschuiving

Voor het Kerstreces heeft de Eerste Kamer een motie aangenomen die de regering oproept de mogelijkheden te onderzoeken voor een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op vervuiling en gebruik van grondstoffen.

Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, roemt het Ex'tax project, maar lijkt ook wat huiverig om met aanbevelingen aan de slag te gaan.
Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman

Een Kamermeerderheid heeft zich 20 december achter een motie van Niko Koffeman (PvdD) geschaard die de regering oproep een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden om (een deel van de) aanbevelingen uit het zogenoemde Ex’tax project te implementeren. Binnen zes maanden wil de Eerste Kamer over de uitkomsten worden geïnformeerd.

Het Ex’tax project werkt al jaren aan fiscale oplossingen om een circulaire en sociale economie te stimuleren. In 2021 bood de denktank Hans Vijlbrief, destijds demissionair staatssecretaris van Financiën, al een deltaplan aan voor een belastingverschuiving. De belangrijkste gedachte achter dat plan: verschuif belasting van arbeid naar belasting van vervuiling en gebruik van grondstoffen.

In de Eerste Kamer noemde staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) het Ex’tax project twee weken geleden “een zeer indrukwekkend project”. Volgens hem komen elementen uit het fiscale deltaplan al terug in het coalitieakkoord. Een kabinetsappreciatie wilde hij niet toezeggen, maar hij stelde wel dat het werk van de denktank een inspiratiebron is voor beleidskeuzes, ook in Brussel.

Mooie woorden, maar PvdD’er Koffeman, nam er geen genoegen mee. Om de regering te stimuleren voortvarend met de aanbevelingen uit het Ex’tax project aan de gang te laten gaan, diende hij zijn motie in. En met succes dus. Afgelopen week stemde alleen de VVD, PVV, SGP en Fractie Otten tegen zijn oproep. Zo lijkt het erop dat het Ministerie van Financiën de mooie woorden van Van Rij snel in daden moet omzetten. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, moet de komende tijd blijken.