Categorie: Producten | Gepubliceerd: 09 januari 2023

Deventer gaat illegale afvalstort aanpakken

De gemeente Deventer neemt maatregelen om de toenemende illegale stort van afval tegengaan. Zo mogen inwoners komend jaar meer gratis grofvuil naar de milieustraat brengen.

Deventer heeft te maken met een stijgende trend van het aantal meldingen door inwoners van illegale stort. Deden inwoners in 2021 3.400 meldingen, in 2022 komt dat naar verwachting uit op 4.000 meldingen. Ook haalde Circulus in 2022 meer illegaal gestort afval op en neemt de hoeveelheid (kilo) illegaal gestort afval per locatie toe. De gemiddelde beeldkwaliteit is echter in 2022 op hetzelfde niveau als in 2021. Volgens de gemeente komt dit door het adequaat opruimen van illegale gestort afval.

In 2022 is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de illegale stortingen en de toenemende hoeveelheid afval. Daaruit blijkt dat veel van de inwoners niet goed op de hoogte zijn van de afvalregels. Ook zouden vastgoedeigenaren/verhuurders hun huurders niet altijd even goed informeren over de afvalregels en wordt het verstrekken van de milieupas vaak achterwege gelaten. Dit laatste komt veelvuldig aan bod bij kamerverhuurpanden, met name daar waar arbeidsmigranten wonen en er veel sprake is van huurderswisselingen.

Aanpak

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zijn eigenaren van verhuurpanden aangesproken op hun verantwoordelijkheid via een informatiebrief. Daarnaast wordt bij wijze van proef per 1 januari 2023 het gratis grofvuil storten op de milieustraat verhoogd van 100 naar 300 kilo, om te kijken of dit leidt tot minder illegale stort. Verder worden, ook bij wijze van pilot, restafvalcontainers in een bepaalde wijk fasegewijs voorzien van een dubbele vulopening, waarbij er naast de bestaande 60 liter opening, ook een 30 liter vulopening komt. Afval gooien in deze laatste opening betekent de helft van het tarief (1,67 euro) betalen van de grote opening (3,35 euro).