Categorie: Producten | Gepubliceerd: 18 januari 2023

Rotterdamse wethouder wil strengere handhaving op statiegeld

Milieuorganisaties hebben in Rotterdam een medestander gevonden om de stategeldregeling op drankverpakkingen verder uit te breiden. Daarnaast wil de gemeente het ontduiken van statiegeld strafbaar maken.

In de strijd tegen zwerfafval moet er op alle drankverpakkingen statiegeld. Ook moet het ontduiken van statiegeld strafbaar worden voor winkeliers. Met deze boodschap gaat wethouder Vincent Karremans van de gemeente Rotterdam naar staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Daarnaast gaat hij onderzoeken of de verkoop van drankverpakkingen waarop geen statiegeld zit, op gemeentelijk niveau aan banden kan worden gelegd. Dit schrijft de wethouder in een brief aan milieuorganisatie Zwerfie Rotterdam.

De actie van de wethouder volgt op een onderzoek van Zwerfie Rotterdam naar flesjes in het Rotterdamse zwerfafval. In één maand tijd heeft de milieuorganisatie op een afgelegde afstand van 297 kilometer in totaal 842 flesjes opgeraapt en geregistreerd. Een op de vier van deze flesjes had onterecht geen statiegeldlogo. “Met name een aantal kleinere importeurs verkopen onder de radar illegaal flesjes aan winkeliers, zonder aan hen statiegeld te rekenen of zonder geld af te dragen aan Statiegeld Nederland voor uitbetaling aan consumenten”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Deze flesjes hebben geen statiegeldlogo en worden niet ingenomen door automaten. Met de uitbreiding van statiegeld naar blikjes neemt de zwendel naar verwachting verder toe zolang winkeliers niet bestraft kunnen worden.”

Op drie van de vier flesjes (74 procent) in het Rotterdamse zwerfafval zat geen statiegeldlogo. “Maar niet in alle gevallen is sprake van statiegeldontduiking”, zegt Rodermans. “Als in een flesje bijvoorbeeld puur sap of een melkdrankje zit, is statiegeld wettelijk niet verplicht. Dit onderscheid is ontzettend verwarrend voor consumenten en het zorgt voor meer zwerfafval. Wij zijn daarom enorm blij dat wethouder Karremans bij het kabinet gaat pleiten voor statiegeld op alle soorten drankverpakkingen, ongeacht de drank die erin zit. Alle statiegeld gelijktrekken naar 25 eurocent zou ook enorm helpen. In ons onderzoek hebben we slechts één grote petfles aangetroffen.”

Medestander

Met de actie van wethouder Karremans hebben 'Zwerfinator' Dirk Groot en 'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga een medestander gevonden om de statiegeldregeling op drankverpakkingen verder uit te breiden. Sinds afgelopen oktober pleiten zij met de actie #Pakzooi voor statiegeld op drankenkartons.