Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 23 maart 2023

Middelburgs pmd onverwacht veel afgekeurd

De partijen huishoudelijk pmd die in Middelburg worden ingezameld, worden zo vaak afgekeurd dat er volgens het college van B en W een keerpunt bereikt is.

Pmd uit ondergrondse containers bleekt veelvuldig vervuild.

De afgelopen weken worden er nauwelijks nog vrachten pmd goedgekeurd, meldt het college in een brief aan de gemeenteraad van Middelburg. Het college geeft aan dat inzameldienst ZRD eind 2022 het beoordelingsprotocol voor vrachten pmd beter is gaan toepassen. Sindsdien worden er echter steeds vaker vrachten pmd uit Middelburg afgekeurd wegens een te hoge vervuilingsgraad. "We zijn overvallen door de grote hoeveelheid afkeur en hebben afgelopen weken een keerpunt bereikt", zegt het college. Nu ligt er "een uitdaging" in het verbeteren van de kwaliteit van het opgehaalde pmd. Ook bij de andere stromen die via ondergrondse containers worden ingezameld, zoals papier en textiel, ziet de gemeente overigens een toenemende vervuiling, maar de situatie bij pmd is het ernstigst. 

Verbeterde visuele beoordeling

De ZRD keurt het pmd op basis van een visuele beoordeling. Vorig jaar werd in een evaluatie van anderhalf jaar diftar (Middelburg voerde in 2021 diftar in) al gewaarschuwd dat het pmd na sorteeranalyses meestal meer vervuild bleek dan met de visuele controle kon worden vastgesteld. Bij het merendeel van de sorteeranalyses werd een vervuilingspercentage van meer dan de grenswaarde van 15 procent vastgesteld, terwijl de meeste vrachten wel visueel waren goedgekeurd. Zo worden te sterk vervuilde vrachten dus niet altijd afgekeurd, waarop de vervuiling tijdens de sortering voor verstoring zorgt. 

Maatregelen

Inmiddels heeft ZRD de visuele beoordeling dus verbeterd, maar dat leidt tot een drastische toename van de afgekeurde vrachten. Het college stelt daarom een aantal maatregelen voor om de kwaliteit van het ingezamelde pmd te verbeteren. 

Ten eerste wordt de toegang tot de ondergrondse pmd-containers aangescherpt. Inwoners van Middelburg hebben met een zogenoemde druppel toegang tot de containers, waarmee ze onbeperkt pmd kunnen aanbieden. De gemeente constateert echter dat momenteel circa 10 procent van de pmd-aanbiedingen zonder druppel gebeurt, en dit aandeel loopt op. De gemeente gaat hier daarom strenger toezicht op houden, te beginnen met de binnenstad. Mogelijk wordt de maatregel later nog in andere wijken doorgevoerd. Verder worden vrachten van een aantal locaties die "permanent vervuild" lijken voorlopig apart gehouden van de overige containers, en worden vrachten gewogen zodat vervuilde partijen eerder gesignaleerd kunnen worden. 

Op de langere termijn gaat Middelburg met een voorlichtingscampagne burgers helpen hun afval beter te scheiden, benadrukken dat pmd alleen in een doorzichtige zak aangeleverd mag worden en scherper handhaven op het bewust vervuilen van pmd. Verder gaat de gemeente nader onderzoek naar de oorzaak en locaties van de vervuiling.