Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 02 mei 2023

Europarlementariërs willen einde aan 'plastic tijdperk'

Leden van het Europees Parlement roepen met een open brief aan Frans Timmermans de Europese Commissie op om meer actie te ondernemen tegen microplastics.

Microplastics worden onder meer gebruikt in scrubs en tandpasta.
Foto: FilipWarulik - Fotolia

De Europarlementariërs vragen vicevoorzitter Frans Timmermans om het 'plastic tijdperk' te stoppen. "De Commissie moet een stevig standpunt innemen en leiderschap tonen door de (on)opzettelijke verspreiding van microplastics te verbieden en minimaliseren, en tegelijkertijd ondersteunende en vooruitstrevende technologische ontwikkelingen te bevorderen", stellen zij in hun open brief. De brief is ondertekend door 25 parlementariërs, waaronder de Nederlandse Anja Hazekamp en verpakkingen-rapporteur Frédérique Ries.

De EU heeft op dit terrein wel enige vooruitgang geboekt, erkennen de parlementsleden, zoals door opzettelijk toegevoegde microplastics in cosmetica te verbieden. Maar ook daarbij is er nog kritiek, want de overgangsperioden zijn te lang. "De enige effectieve manier om de volksgezondheid veilig te stellen, is door voorzorgsmaatregelen te nemen die de (on)opzettelijke verspreiding van microplastics verbieden en minimaliseren", aldus de brief. Ook pleiten ze voor aandacht voor microplastics in het Europese gezondheidsbeleid. De Europese Commissie moet concrete oplossingen aandragen "die het Plastic Tijdperk kunnen stoppen, en de gezondheid van EU-burgers beschermen".

Heijnen en Reach

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat stuurde deze week zelf ook een brief naar de Europese Commissie, waarin ze die oproep tot meer actie op het gebied van microplastics. Die oproep werd gesteund door onder andere Duitsland en Frankrijk. De Reach-commissie stemde vorige week (27 april) nog voor een restrictievoorstel voor microplastics.

Plastic Soup Foundation

De Plastic Soup Foundation heeft microplastics al een tijdje tot speerpunt van haar beleid gemaakt. Directeur Maria Westerbos sluit zich dan ook aan bij de brief van de Europarlementariërs. "Het is bittere noodzakelijk om onze kinderen en de generaties daarna te beschermen tegen de negatieve gezondheidseffecten van plastic en de chemische additieven daarin", zegt zij.