Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 03 mei 2023

Manifest voor langere levensduur meubels

Een alliantie van meubelbedrijven, duurzame veranderaars, kringloopwinkels, reparateurs, tweedehands platforms en wetenschappers gaat werk maken van een circulaire meubelsector in 2030.

Gisteren (2 mei) vond de aftrap plaats van The ReUse Alliance, een alliantie van zestien partners waaronder Ikea, Marktplaats en Trendhopper. Samen ondertekenden zij een manifest, met daarin hun visie op en afspraken over een circulaire meubelsector in 2030. Wat de partijen betreft wordt hergebruik ‘het nieuwe normaal’ in Nederland, net als hoogwaardige en duurzame banen in de reparatiesector. 

Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 247 miljoen kilo meubels weggegooid. Die belanden op de afvalberg en worden grotendeels verbrand, bleek afgelopen jaar uit een rapport van adviesbureau Tauw in opdracht van Rijkswaterstaat. De verbranding van de materialen, vooral van kunststof, heeft een grote CO2-impact. Het produceren van meubels ook, en dus is het zonde om ze weg te gooien voordat ze versleten zijn, stelt de nieuwe alliantie, die daarom inzet op hergebruik een langere levensduur van meubels.

Antwoord op NPCE

In het begin dit jaar gelanceerde Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) is levensduurverlening een belangrijke pijler, naast ecodesign en hoogwaardige recycling. De visie van de alliantie moet gezien worden als een antwoord op het NPCE. Het laat zien hoe de meubelsector werk maakt van circulariteit.

De alliantie volgt in haar aanpak het markttransformatiemodel van André Nijhof en Lucas Simons. Ze pakt aan wat nu nodig is in deze transitiefase en focust op vijf thema’s: consumentengedrag, pilots in de retail, onderwijs, professionalising reparatiesector en retourlogistiek. Een belangrijk langetermijndoel is het creëren van hoogwaardig en duurzaam werk in de reparatiesector in Nederland. 

Concrete pilots

Pilots gericht op reparatie van meubels en de verkoop van tweedehands producten zijn een belangrijke activiteit van de alliantie. Zo ontwikkelt Ikea een reparatieservice in samenwerking met sociale ondernemingen vanaf september. Marktplaats experimenteert met een pilot met verbeterde retourlogistiek van meubels. En in juni opent LiveLikeThis een volledig duurzaam woonwarenhuis met reparatieloket in Zwolle, in samenwerking met het circulair ambachtscentrum WaardeRing en regionale onderwijsinstellingen.

Ikea geeft verder aan dat ze het aanbod tweedehands meubels wil verdubbelen. In de toekomst wil het woonwarenhuis reparatie toegankelijker maken zodat Ikea-meubels nog langer meegaan. Reden om genoemde pilot te starten.

Nieuwe infrastructuur

In het gisteren ondertekende manifest staat expliciet dat de overheid en het bedrijfsleven samen zorgen dat de duurzame keuze de makkelijkste wordt voor burgers. Daarom gaat deze alliantie de infrastructuur voor hergebruik (tweedehands, refurbished en reparatie) opschalen en uitbreiden naar grote retailers. Meubelproducenten en circulaire ambachtscentra dragen trots bij aan een inclusieve, circulaire economie. Voor wie er aan de slag wil, zijn er verschillende verkorte opleidingen beschikbaar in het sociale en commerciële domein. 

Het opleiden van de nieuwe generatie meubelmakers en -reparateurs is een belangrijk onderdeel van het programma. In de nieuwe economie gaan we het ambacht herwaarderen. Die trend is nu al gaande: barbershops, breien, borduren. Mensen willen graag met hun handen bezig zijn en iets creëren. Daar hoort je eigen meubels maken en repareren ook bij, denken de oprichters van de alliantie. Marktplaats is de eerste die binnen een paar dagen een unieke campagne lanceert. “We gaan tweedehands sexy maken! Stay tuned!”, klinkt het ronkend vanuit het hoofdkantoor van de online marktplaats.  

The Reuse Alliance

The ReUse Alliance bestaat momenteel uit Ikea, Trendhopper, Vitra, LiveLikeThis, Marktplaats, POS, Branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie (CBM), Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN), Het Groene Brein, The Substitute, ikcirculeer, Stichting Repair Café International, Milieu Centraal en De Transitieagenda Consumptiegoederen, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.