Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 09 augustus 2023

Gft en opk blijven grootste component in restafval

In grote lijnen veranderde er de afgelopen jaren niet veel aan de samenstelling van restafval van Nederlandse huishoudens. Het aandeel incontinentiemateriaal, textiel en glas neemt wel gestaag af.

Bron: Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het Nederlands huishoudelijk restafval bestond in 2021 voor 34 procent uit gft en ondefinieerbare rest, voor 20 procent uit opk en voor 13 procent uit kunststoffen. Net als in 2020 vormen deze drie componenten ongeveer twee derde van het restafval uit huishoudens. Van de relatief kleinere hoofdcomponenten zijn incontinentiemateriaal en glas de grootste met een aandeel van respectievelijk 6,3 procent en 4,5 procent. Dat blijkt uit een rapport over de samenstelling van het Nederlandse huishoudelijke restafval van Rijkswaterstaat, opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Rijkswaterstaat stelde de percentages vast door informatie over de samenstelling van het restafval uit een representatieve steekproef uit 2022 te koppelen aan de resultaten van sorteeranalyses uit 2020 en 2021. Zo kwam Rijkswaterstaat tot een driejaarlijks gemiddelde voor 2021. Door dit driejaarlijkse gemiddelde af te zetten tegen de driejaarlijkse gemiddelden van eerdere jaren wordt een ontwikkeling in de samenstelling zichtbaar.

Mutaties

De samenstelling van het restafval in 2021 is ten opzichte van 2020 niet dramatisch veranderd. Toch zijn er enkele trends zichtbaar. Het aandeel incontinentiemateriaal nam af van 7,3 naar 6,3 procent, het aandeel textiel van 4,3 naar 3,8 procent en het aandeel van glas van 4,8 naar 4,5. Een trend die nu al een aantal jaren lijkt door te zetten. De aandelen opk en kunststoffen namen beide met 1 procentpunt toe, het aandeel ‘overig’ (apparaten, hout, steenachtig materiaal en restfractie) met twee procentpunten. De aandelen gft, ferro en non-ferro bleven (nagenoeg) stabiel.

Voor de hoofdcomponenten opk, kunststoffen, glas, ferro, non-ferro en overig (hout) is ook gekeken naar het aandeel verpakkingen. Van het Nederlands huishoudelijk restafval bestaat net als een jaar eerder 22 procent uit verpakkingen waarvan het grootste aandeel uit kunststoffen (8,2 procent) bestaat, gevolgd door opk (6,6 procent).

Belang van samenstellingscijfers

Kennis van de samenstelling van het huishoudelijk restafval is nodig voor de onderbouwing en evaluatie van het afvalstoffenbeleid zoals dat is vastgelegd in het Landelijk afvalbeheerplan (Lap). Het beleid is gericht op het gescheiden inzamelen van recyclebare componenten. De aanwezigheid van dergelijke componenten in het huishoudelijk restafval zegt iets over het succes van dit beleid.

Gemeenten kunnen de informatie gebruiken om de samenstelling van het gemeentelijke afval, gebaseerd op lokale sorteeranalyses, te vergelijken met het landelijke gemiddelde. De cijfers worden ook gebruikt voor de emissieregistraties van huishoudelijk afval.

Eureco voerde voor Rijkswaterstaat het onderzoek naar de samenstelling uit. Daartoe werd een representatieve steekproef genomen uit het huishoudelijk restafval van zo’n 13.000 kilo.

Bron: Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat