Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 09 augustus 2023

Drimmelen onderzoekt aanbesteding rest-, gft en pmd-inzameling

De gemeente Drimmelen start een marktconsultatie over een mogelijke aanbesteding van de huis-aan-huisinzameling van restafval, gft en pmd per 1 januari 2024.

Drimmelen wil van marktpartijen horen of zij überhaupt per 1 januari 2024 zouden kunnen starten met de inzameling van restafval, gft en pmd in de gemeente en of ze eventueel bereid zijn in te schrijven op één perceel voor deze drie stromen. Verder is de gemeente geïnteresseerd in hoe duurzaam bedrijven dit afval kunnen inzamelen. Op dit moment haalt Renewi afval op in de gemeente.

In principe mikt Drimmelen op een overeenkomst met een duur van 4 jaar, met een verlengingsoptie van vijfmaal 1 jaar. De huis-aan-huisinzameling vindt plaats bij ruim 12.000 huishoudens verspreid over zes dorpskernen en drie buurtschappen. De restafvalinzameling vindt eens per vier werken plaats, de inzameling van gft en pmd eens per twee weken. Zowel het gft- als restafval wordt ingezameld met het diftarsysteem waardoor chips op de containers met de juiste boardcomputers moeten worden gelezen. Het pmd wordt in zakken ingezameld.

Het restafval en gft moet voor de verwerking rechtstreeks worden aangeboden bij Attero in Moerdijk. Pmd wordt gebracht naar de opslag bij Verhoeven BV in Breda.

Haastklus?

De markt heeft tot 31 augustus de tijd om te reageren op de marktconsultatie. Of de gemeente vervolgens nog voldoende tijd om een aanbesteding in de markt te zetten en een geschikte partner te vinden, moet blijken. De planning lijkt wat aan de krappe kant.

Regionale samenwerking

Eind juni werd nog bekend dat Drimmelen meer gaat samenwerken met zeven andere Brabantse gemeenten als het gaat om afval. Die samenwerking zou zich niet alleen op afvalinzameling richten, maar ook afvalverwerking en -sortering, circulair ondernemerschap, inkoop, automatisering en voorlichting en handhaving. Een ‘expeditieleider’ moet de samenwerking in de regio verder gaan brengen. In de deze maand gepubliceerde marktconsultatie komt genoemde samenwerking niet terug.