Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 26 september 2023

Lego maakt toch geen blokjes van pet-recyclaat

Na drie jaar testen heeft Lego besloten toch geen bouwsteentjes van gerecycled pet te gaan maken, omdat het geen CO2-winst oplevert.

Lego, nog altijd een enorm populair speelgoed onder (grote) kinderen.
Foto: Xavi Cabrera | Unsplash

Lego wil in 2030 broeikasgasneutraal opereren. In 2021 presenteerde de Deense speelgoedgigant daarvoor nog met trots een prototype van een legoblokje van gerecycled plastic, gemaakt van oude petflessen. Lego heeft de ontwikkeling hiervan nu echter stopgezet. De conclusie is dat de steentjes van recyclaat geen CO2-winst opleveren, omdat voor deze blokjes meer stappen en investeringen in nieuwe apparatuur nodig zijn. Dat zou volgens het bedrijf uiteindelijk tot meer opwarming van de aarde leiden dan de huidige productieprocessen.

Daarnaast bleken de blokjes van recyclaat ook minder stevig, en bleven ze minder goed aan elkaar vastzitten dan de bestaande exemplaren van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS). Lego geeft aan nog steeds voor 2032 volledig over te willen stappen op olievrije, duurzame materialen. Pet-recyclaat zou slechts een van de honderden materialen zijn die het bedrijf hiervoor test, maar er zit nog geen perfecte oplossing tussen. Nu wil het bedrijf ABS duurzamer maken door meer biobased en gerecyclede grondstoffen erin te verwerken. In 2020 kreeg Indaver nog subsidie uit het Europese Life-programma voor de productie van legoblokjes, gemaakt van ABS uit gerecyclede grondstoffen.