Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 02 oktober 2023

Renewi belicht waardecreatie voor aandeelhouder

Na de resolute afwijzing van het overnamebod van de Australische investeerder Macquarie, wijst de Raad van Bestuur van Renewi haar aandeelhouders nog even nadrukkelijk op de waardecreatie die het bedrijf verwacht te realiseren.

Aanstaande woensdag (4 oktober) zal Renewi volgens planning komen met een handelsupdate, maar gezien het overnamebod van Macquarie van eind vorige week, voelt het bedrijf de noodzaak zich toch iets eerder al te uiten over de toekomstverwachtingen.

En die klinken positief. Renewi verwacht een omzetgroei van meer dan 5 procent, en wil op korte termijn de efficiëntie vergroten. Verder wordt gewerkt aan verbetering van de cashconversie die tegen 2026 een ratio van 40 procent van de ebitda moet bereiken, en tot slot verwacht Renewi volgend jaar een definitieve klap te geven op de gewenste exit uit de gemeentelijke activiteiten in het Verenigd Koninkrijk.

Omzetgroei en efficiency

De komende tijd verwacht Renewi haar marktaandeel te kunnen vergroten door goede voorstellen naar klanten, uitbreiding van de recyclingmogelijkheden en verbetering van de productiekwaliteit van secundaire grondstoffen. Om de efficiency te vergroten is Renewi onder meer bezig met vereenvoudiging van de organisatie en het stroomlijnen van administratieve processen. Samen met de uitvoering van de digitale agenda moet dit bijdragen aan een duurzame margeverbetering op de lange termijn.

Kasstromen en exit VK

De cashconversie wil Renewi verbeteren door het terugdringen van (uitzonderlijke) kosten en een hogere activabenutting, wat moet leiden tot lagere kapitaaluitgaven. Met de verbeterde kasstroomgeneratie wil het bedrijf dan verder inzetten op de strategie gericht op investeringsgedreven groei en verbeterde aandeelhoudersrendementen. Onderdeel van die strategie is ook de focus van de portfolio verscherpen. Dat betekent inzetten op de kerncompententies: het sorteren en verwerken van commercieel afval. Daar passen de gemeentelijke contracten in het Verenigd Koninkrijk niet in, en daar wil Renewi – mede omdat deze een belemmeringen vormen voor de creatie van aandeelhouderswaarde - dan ook vanaf. Om te kijken hoe dat het beste kan, wordt een reeks van opties onderzocht. In de eerste helft van 2024 zal daar naar verwachting een oplossing uit voortvloeien.