Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 27 oktober 2023

Plasticproducenten verwachten geen circulaire keten in 2050

Ondanks een investering van ruim 200 miljard euro is een volledig circulaire kunststofeconomie in 2050 nog niet haalbaar, verwachten Europese plasticproducenten. Van de afvalsector verwachten ze aanpassingen.

Om aan 'eigen' plasticrecyclaat te komen, moet Nederland meer huishoudelijk restafval importeren, zo betoogde Robert Corijn van Attero. Foto: Yevguyeniy Vyershinin | Dreamstime

Een volledig circulaire kunststofeconomie in 2050 is niet haalbaar. Met investeringen van in totaal 235 miljard euro in nieuwe productiemethodes moeten nieuwe plastics in 2050 voor 65 procent uit gerecycled plastic bestaan (35 procent komt van fossiele bronnen), met 25 procent in 2030 als tussenstap. Dit zorgt in 2030 voor een CO2-reductie van 66 Mton en in 2050 een CO2-reductie van 129 Mton. Deze reductie is onder meer te danken aan vermeden plasticverbranding voor energieopwekking (12 Mton), hergebruik (14 Mton) en het gebruik van gerecycled plastic in nieuwe producten  (48 Mton) Dit blijkt uit het rapport ‘The Plastic Transition’ dat koepelorganisatie voor Europese plasticproducenten Plastics Europe gisteren (26 oktober) presenteerde in Nieuwspoort in Den Haag.

Naar verwachting wordt in 2030 9 Mton plastic mechanisch gerecycled, 3 Mton plastic chemisch gerecycled en 3 Mton plastic komt van biomassa. Deze hoeveelheden stijgen in 2050 naar 15 Mton mechanische recycling, 12 Mton chemische recycling en 11 Mton plastic van biomassa. De plasticproductie van afgevangen CO2 staat nu nog in de kinderschoenen en gaat naar verwachting vanaf 2050 voor 3 Mton plastic zorgen. De groei van hergebruik gaat de groei van plastic remmen, van 3 Mton in 2030 naar 12 Mton in 2050.

Directeur Drea Berghorst van Plastics Europe Nederland beschouwde de presentatie gisteren als een nieuw startpunt voor de plasticindustrie. “De impact van dit rapport kan gigantisch zijn. Momenteel spelen vele transities, zoals de energietransitie en de grondstoffentransitie. Ik denk dat plastic ook in deze transities een belangrijke rol kan spelen, want we gebruiken plastic voor zo veel toepassingen. Het is wel ons doel om realistische doelen te stellen, omdat we anders vrezen dat plasticproducenten afhaken. In onze ogen is 100 procent circulair in 2050 niet realistisch.”

Oproep

Behalve een routekaart geldt het rapport ook als een oproep naar de Europese politiek, vertelde Marco Jansen van plasticproducent Braskem tijdens de aansluitende paneldiscussie. “Van mechanische en chemische recycling tot plastic van biomassa, we hebben alle oplossingen nodig. Het is aan de Europese politiek om duidelijkheid over die oplossingen te geven. Zo riep de milieucommissie van het Europees Parlement de Europese Commissie deze week op om uiterlijk eind 2025 met doelstellingen en duurzaamheidscriteria te komen voor biobased plastic. Daarnaast moeten er vastgestelde minimumpercentages komen voor het gebruik van gerecycled plastic in nieuwe producten. Dit zal het gebruik van recyclaat een stimulans geven, want vooralsnog is primair fossiel plastic nog steeds goedkoper dan recyclaat.”

Afval importeren

In het rapport geeft Plastics Europe aan dat het Europese afvalsysteem moet worden toegesneden op een klimaatneutrale en circulaire economie. Om in Nederland aan voldoende plasticrecyclaat te kunnen komen, moet het besef komen dat Nederland meer afval moet importeren, vond Robert Corijn van afvalbedrijf Attero tijdens de discussie. “We kunnen wel andere landen om plasticrecyclaat vragen, maar zij houden dat liever zelf. Daarbij hebben we in Nederland goede systemen om plastic uit het huishoudelijk restafval te halen en dat vervolgens te recyclen tot secundair granulaat.” Een hoge verbrandingsheffing helpt hierbij niet, gaf hij aan. “Uit ieder recyclingproces komt een residu dat we verbranden. Een hoge afvalverbrandingsheffing helpt niet om ons land interessant te houden om afval te importeren.”

Meer ambitie

Ook Willemijn Peeters van Searious Business maakte deel uit van de paneldiscussie en liet weten dat ze meer ambitie van de plasticproducenten had verwacht. “Ik ben betrokken bij de totstandkoming van het VN-verdrag tegen plasticvervuiling. We zijn nog met de onderhandelingen bezig, maar de inzet van dat verdrag is veel ambitieuzer. Daar spreken we onder meer over een plasticproductieplafond. Die zie ik in dit rapport niet terugkomen.” Over de geschatte kosten van 235 miljard euro was ze niet onder de indruk. “Alleen al de vijf grootste plasticproducenten ter wereld hebben vorig jaar een winst geboekt van 200 miljard euro. Investeringen van 235 miljard euro over een periode van ruim 25 jaar vallen dan mee.”