Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 30 oktober 2023

VVD: Ruimte geven en grenzen stellen

De VVD wil fors aan de slag met de uitbouw van een circulaire economie, en ziet daarin kansen voor ondernemers. Onderdeel van het programma is een meetbaar doel om regelgeving te verminderen en zo innovatie te stimuleren.

VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz-Zegerius.

Wat zou er de komende jaren in Nederland moeten gebeuren op het gebied van afval en de circulaire economie? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november heeft AfvalOnline die vraag voorgelegd aan politieke partijen. Vandaag het antwoord van de VVD.

“De VVD wil dat we in een schoon land leven. Daar gaan we voor zorgen door ambitieus en realistisch klimaatbeleid te voeren. Hierin heeft kernenergie, als het aan de VVD ligt, een belangrijke rol. Maar dat doen we ook door te bouwen aan een schoner milieu. Zo gaan we milieuregels beter handhaven en aanscherpen. En om ons land echt schoner door te geven aan volgende generaties gaan we fors aan de slag met de uitbouw van een circulaire economie. Hierin hebben ondernemers een belangrijke rol: we hebben hen keihard nodig. In deze economie van de toekomst liggen ook voldoende kansen voor ondernemers. De VVD heeft vijf prioriteiten om te werken aan deze economie van de toekomst:  

Meer stoffen hergebruiken en heldere doelen

We houden vast aan het streefdoel van 50 procent circulariteit in 2030 en 100 procent circulariteit in 2050. Zo zorgen we ervoor dat de hoeveelheid grondstoffen die we in Nederland gebruiken afneemt. Om dit doel te halen, gaan we meer spullen hergebruiken. Dit doen we onder andere door het ondersteunen van reparatie, productstandaarden en alternatief hergebruik van spullen. We geven ondernemers de ruimte te innoveren. We verruimen de regelgeving zodat dit ook echt mogelijk wordt. Als er Europese regels innovatie in de weg staan, doen we dit ook in EU-verband.

Minder grondstoffen gebruiken

Hoe meer we circulair produceren stimuleren, hoe minder afval er in het milieu belandt. Daarom moet de overheid de helpende hand bieden en circulariteit stimuleren. We zorgen ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn voor het maken van producten of bouwwerken. Dit doen we bijvoorbeeld door het stimuleren van biobased bouwen en circulair slopen. Ook krijgt circulariteit een grotere plaats in aanbestedingen.

Versterken ondernemersklimaat

We versterken het ondernemersklimaat in Nederland. We verlagen de werkgeverslasten, zodat het meer loont om personeel in dienst te nemen. Regeldruk voor ondernemers, waardoor het steeds moeilijker is te innoveren en experimenteren, gaan we tegen. We komen met een meetbaar doel om regelgeving te verminderen. Dit maakt innovaties, ook op het gebied van circulariteit, mogelijk.

Maatregelen bij de bron 

De VVD vindt dat het doel om afval te reduceren moet blijven staan en we steunen de streefdoelen op het gebied van circulariteit. Dit doen we ook door maatregelen te nemen bij de bron.

Nederland staat niet alleen

We werken samen in Europa om het milieu te verbeteren. Lucht en fijnstoffen stoppen niet bij onze landsgrenzen. Ook zorgen we voor een schone bodem door het gebruik van gevaarlijke stoffen zoals Pfas zoveel mogelijk terug te dringen. Door dit Europees op te lossen houden we een gelijk speelveld.”