Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 17 april 2024

Ook Europese textielrecyclers luiden noodklok

Na de noodroep voor plasticrecyclers vraagt de EU-federatie van recyclers nu ook Europese aandacht voor de textielsorteerders.

Herbruikbare kleding belandt wat Euric betreft te vaak in verbrandingsovens.
Foto: Social Cut | Unsplash

“De bedrijven die in Europa zorgen voor het sorteren, hergebruiken en recyclen van textiel staat het water aan de lippen.” Met die noodkreet roept de afdeling textiel van Euric de Europese Unie op om in te grijpen. Stijgende kosten en afnemende verkopen door sterke concurrentie en hiaten in wetgeving drukken de ontluikende circulaire economie de kop in. Zowel in Nederland als in Duitsland en Engeland hebben de nationale brancheverenigingen de alarmbel al laten rinkelen. Nu is de Europese bel aan de beurt.

De combinatie van de verkoopdip in tweedehands kleding in de hele wereld en het ontbreken van een gezonde markt voor recycling resulteert in het verbranden van tonnen textiel. Mariska Boer, president van Eurics textielafdeling vindt het verbranden van gesorteerd nog goed herdraagbaar textiel alarmerend als dat alleen komt doordat de tweedehandskleding niet kan concurreren. “Alle moeite om een duurzame textielketen te vormen in een circulaire economie is dan voor niets geweest. De gevolgen zijn groot als er niet langer tweehandskleding wordt ingezameld. Zowel binnen de EU als daarbuiten.”

Euric heeft al eerder gezegd dat met spoed producentenverantwoordelijkheid moet worden ingezet om deze tweedehandsmarkt levensvatbaar te maken. Samen met verplichtingen voor duurzame inkoop, een verplicht minimaal gehalte aan gerecyclede vezels in nieuwe producten en ecodesignregels die recycling mogelijk maken kan dat de levensvatbaarheid van de sector garanderen.