Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 25 april 2024

EP zet deur open voor 'kannibalisering in recyclingindustrie'

Met het afschieten van een resolutie over de rekenmethode voor het gehalte gerecycled materiaal in single-use plastic, bewijst het Europees Parlement mechanische recyclers een slechte dienst.

De plenaire vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg.
Foto: Frederic Köberl | Unsplash

Met de resolutie hoopte de Duitse Europarlementariër Jutta Paulus de Europese Commissie te bewegen een methode voor de berekening van het gehalte gerecycled materiaal aan te houden die voorrang geeft aan mechanische recycling boven chemische recycling. Vorige week nam de milieucommissie van het Europees Parlement de resolutie nog aan met een krappe meerderheid, maar 24 april sneuvelde deze alsnog tijdens een plenaire stemming in Straatsburg.

De Commissie zal nu vasthouden aan een massabalansbenadering, die voor een ongelijk speelveld zorgt tussen mechanische recyclers en chemische recyclers. Met de voorgestelde rekenmethode bevoordeelt de Commissie de laatste groep sterk, meent een brede coalitie van afvalverwerkers en milieuorganisaties.

Kritiek

Met de gewraakte boekhoudkundige methode kan de chemische industrie kosten spreiden over veel bronmaterialen waardoor ze chemische gerecycled plastic onder de werkelijke productiekosten kan verkopen. Daarmee kunnen de marktprijzen voor mechanisch gerecycled plastic worden onderboden. Fead, de Europese belangenbehartiger van private afvalbedrijven, waarschuwde eind februari al dat de EU hiermee de toekomst van mechanische recyclers ernstig in gevaar brengt. Investeringen in de hoogwaardige mechanische recycling van gebruikte kunststofverpakkingen zouden verloren gaan, nieuwe investeringen geannuleerd en verdere innovaties belemmerd. 

Milieuorganisaties benadrukten verder dat met de berekenmethode die de Commissie voorstaat ook misleiding van de consument op de loer ligt. Producten gemaakt van nieuwe kunststoffen zouden met de massabalansbenadering verkocht kunnen worden als ‘100 procent gerecycled’, terwijl ze fysiek nauwelijks recyclaat bevatten. Een vrije toewijzing van chemisch gerecycled materiaal schendt de principes van transparantie, vergemakkelijkt greenwashing en kan zo leiden tot een verlies van vertrouwen van consumenten in recyclers, merken, regelgevers en hun eigen rol in de circulaire economie, vond ook Fead.

'Storm van greenwashing'

Fead heeft na de stemming van gisteren nog niet van zich laten horen. Milieuorganisaties wel. Lauriane Veillard, beleidsmedewerker chemische recycling en plastic-to-fuel bij Zero Waste Europe, laat weten dat Europarlementariërs de Europese consument in feite “een paraplu vol gaten hebben gegeven in een regenstorm van greenwashing”. Mathilde Crêpy, hoofd Milieutransparantie bij de Milieucoalitie voor standaarden, vindt dat de parlementariërs “de deur hebben geopend voor bedrijven om te goochelen met cijfers over gerecycled materiaal in single-use plastic”. Zij vreest bovendien voor toekomstige uitvoeringsbesluiten over het gehalte recyclaat in andere producten.

Meer informatie:

» Ontwerpmotie van EP-lid Paulus