Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 26 april 2024

'Grote zorgen om dumping tuinafval in natuur'

Ondanks gratis inleverpunten voor tuinafval eindigt groenafval nog regelmatig in de natuur. Met name in het voorjaar, ziet Landschap Overijssel. En dat is minder onschuldig dan veel mensen denken.

Landschap Overijssel ziet tuinafval liever op de composthoop eindigen dan in de natuur.
Foto: Edward Howell | Unsplash

“We maken ons ernstige zorgen om de dumping van tuinafval in en rondom onze natuurterreinen”, benoemt Hans Pohlmann, manager Natuur bij Landschap Overijssel. “Een natuurterrein behoort een rustgebied te zijn voor planten en dieren. Het klinkt misschien als een onschuldige daad maar toevoeging van tuinafval aan de natuur heeft verstrekkende gevolgen. Exoten, planten die van nature niet in Nederland voorkomen, komen terecht in de natuur en brengen grote schade aan. Lever je tuinafval in waar het hoort en dump het niet in de natuur."

Tuinplanten zijn vaak snelle groeiers en overwoekeren en bedreigen de bestaande (inheemse) planten. Dit gaat ten koste van de planten en uiteindelijk ook van de dieren die er leven. De verspreiding van Japanse duizendknoop is daar een goed voorbeeld van. Pohlmann: "Uit iedere knoop kunnen nieuwe wortels schieten. Door zijn sterke groeikracht, wortelstokken en stengels overwoekert hij andere soorten en veroorzaakt hij grote schade aan. Zelfs aan funderingen, verhardingen, infrastructuur, rioleringen en drainagebuizen."

Gevaar van mensen

Het inbrengen van exotische planten in de natuur is niet alleen gevaarlijk, het is bij wet verboden en natuurorganisaties zijn verplicht deze te bestrijden. "Mensen moeten hun afval bij zich houden. Je wil er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld je kind in aanraking komt met een reuzenberenklauw. Het sap van deze plant kan ernstige brandwonden veroorzaken," benoemt Pohlmann. "Vijverplanten zoals de grote waternavel worden gevonden rondom sloten en vaarten. Dit is zorgelijk, want zij verspreiden zich snel en kunnen dichte, drijvende matten vormen van enkele decimeters dik. Dit kan ertoe leiden dat recreatief gebruik van het water niet langer mogelijk is."

Bij het Landschap Overijssel hekelen ze ook hopen grasafval, lauriertakken en snoeiafval van coniferen. Behalve dat het ‘geen gezicht is’ kost het opruimen van dit afval de organisatie geld. Geld wat vervolgens niet goede komt aan natuurbeheer.

Oproep

Landschap Overijsel roept iedereen op tuinafval netjes gratis in te leveren bij de gemeente, of het afval bijvoorbeeld zelf te composteren. Ze roept inwoners verder op illegale dumping van afval te melden. Liefst met foto en informatie als kentekengegevens. Op het dumpen van tuinafval staat namelijk een boete. Melden kan anoniem.

Gerelateerde artikelen