Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 02 juni 2006

Nederlands bedrijf wint prestigieuze Europese milieuprijs

Een Nederlands bedrijf heeft vandaag een Europese milieuprijs (de European Business Award) gewonnen. Het gaat om iD-inspired innovations met de inzending Ragbag. De jury prees de succesvolle ontwikkeling van de productie en marketing van een attractieve product, gemaakt van plastic afval.

Ragbags zijn kleurrijke modieuze tassen en organizers gemaakt van gerecycled plastic, verzameld, gesorteerd en gewassen door 'rag pickers' in de sloppenwijken van Delhi. Het plastic wordt op kleur gesorteerd en met een speciale machine tot platen geperst, waarna er tassen van worden geproduceerd. Het project biedt momenteel werk aan ongeveer zestig mensen uit de sloppenwijken van Delhi.
De European Business Award voor milieu is ingesteld door de Europese Commissie in 1987. Met deze prijs wil de Europese Commissie bedrijven erkennen en promoten die op een innoverende manier duurzame ontwikkeling in hun bedrijfsvoering integreren. Dit jaar waren er 129 inzendingen afkomstig uit 23 landen. Van de twaalf genomineerden kwamen er dit jaar twee uit Nederland. Naast iD-inspired was dat Ten Cate Advanced Textiles bv and Color Wings bv, gericht op onder andere het digitaal bedrukken van textiel.
In februari hebben iD-inspired innovations, Ten Cate Advanced Textiles and Color Wings ook de Nederlandse milieuprijs ontvangen. Het betreft het Ei van Columbus, een door de Nederlandse overheid ingestelde milieuprijs voor innovatie en duurzaamheid. Met deze prijs wil de overheid organisaties en bedrijven belonen die een bijzondere bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling. iD-inspired innovations was dit jaar als winnaar uitgeroepen door scholieren en ontving daarmee ook het Jeugd ei van columbus.
Twee jaar geleden heeft ook een Nederlands bedrijf de European Business Award gewonnen. Toen betrof het Naiade, een eenvoudig systeem dat op zonne-energie werkt en water zuivert zodat het drinkbaar wordt.