Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 16 juni 2006

CLEAR Mobile: een direct lijntje naar de zaak

CLEAR Mobile heet het nieuwe boordcomputerconcept dat afvalbedrijven de mogelijkheid geeft om vanuit de back-office in direct contact te staan met de boordcomputers in de wagens.

De communicatieoplossing wordt op de markt gebracht door GMT en Prometheus. Uniek aan het systeem is dat er 'live' communicatie is tussen boordcomputer en het administratieve softwaresysteem CLEAR én dat beide hierop zijn geïntegreerd. Dat betekent dat gegevens direct over en weer worden uitgewisseld en gevalideerd. Het grote voordeel is dat direct duidelijk wordt als er een mismatch is tussen beide systemen en niet achteraf. Nu wordt in veel gevallen immers aan het einde van de dag de boordcomputer uitgelezen. Als dan bijvoorbeeld een container niet wordt herkend ontstaat er een ingewikkelde fout. Tweede unieke punt is dat GMT Europe, de leverancier van CLEAR, hoofdaannemer kan worden. Hierdoor is er voor de klant maar één aanspreekpunt bij problemen die voor een oplossing moet zorgen.
De ontwikkeling van het concept is zeer snel gegaan. Volgens woordvoerder Abbas van GMT is de boordcomputerinterface in zo'n vier weken ontwikkeld toen beide partijen elkaar hadden gevonden. Vervolgens heeft het vier maanden proefgedraaid bij Sita; en tot volle tevredenheid. Het eerste contract is inmiddels ook al getekend, voor de kledinginzameling van Reshare.

CLEAR Mobile

Voor CLEAR Mobile is een boordcomputerinterface geheel nieuw ontwikkeld. Deze regelt de communicatie tussen de administratieve software CLEAR en de boordcomputer in het voertuig. Niet alleen de statistische gegevens en rijtijden worden daarmee uitgewisseld maar de opdrachten worden ook 'real-time' verwerkt. Hierdoor wordt het mogelijk dat een planner op ieder moment een actueel overzicht heeft in CLEAR over de orders die zijn uitgevoerd en welke opdrachten nog in de planning staan.
De specifiek voor de afvalmarkt ontwikkelde en op CLEAR afgestemde workflows bieden op de boordcomputer extra functionaliteit zoals koppeling met weegsystemen, vastleggen van digitale handtekeningen, emballageregistratie, vastleggen van extra werk (los vuil). Ook plaatsbepaling, navigatiesoftware en bellen via de boordcomputer behoren tot de mogelijkheden. Uitbreiding is mogelijk met een urenregistratiesysteem/cao module, een rijstijlanalyse module (eventueel in combinatie met de CAN-bus) en een fleetmonitor.
GMT Europe en Prometheus Informatics uit Veenendaal gaan samen CLEAR Mobile vermarkten, inbouwen, implementeren en onderhouden. Door de combinatie van de 'proven technology' van Prometheus op het gebied van boordcomputers, communicatiesoftware en periferie van Prometheus Informatics met de software en marktkennis van GMT Europe, levert GMT sinds 1 mei 2006 als hoofdaannemer een bewezen en unieke boordcomputeroplossing specifiek voor de afval- en milieubranche.