Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 17 augustus 2006

Eerste persende afvalbak voor in een restaurant

Bij McDonald in de C&A van Rotterdam staat een nieuwe attractie: een persende afvalbak.

Het is de SchuCon 400 van het gelijknamige bedrijf uit Lelystad. Iets groter dan de normale afvalbak van Mc Donalds, maar de inwerpopening opent zich wel automatisch als de tray met fastfood-afval in de buurt komt. Het afval glijdt op dezelfde manier naar binnen, maar verdwijnt dan niet in een afvalzak. Eerst belandt het in een shredder en dan in een pers die het tot korrels samenperst. Door het proces wordt vloeibaar van vast afval gescheiden en vindt een volumereductie plaats van 20%. Ook blikjes worden in het proces vermalen.
Het idee is dat er één SchuCon geplaatst wordt per verdieping die dan alle andere afvalbakken vervangt. Voor een fastfoodketen zou de pers een aanwinst zijn. Hierdoor komt namelijk flink wat vloeroppervlakte beschikbaar én de afvoerkosten voor afvalstoffen nemen af. Allereerst omdat niet om de zoveel tijd medewerkers de afvalzakken moeten vervangen en omdat het volume gereduceerd wordt hoeft het inzamelbedrijf minder vaak langs te komen. Het apparaat zou dan ook een oplossing kunnen zijn voor die locaties waar de plaatsing van een perscontainer of soortgelijke installatie niet mogelijk is. Maar omdat de geperste afvalbriketten geurloos zijn betekent dit mogelijk ook een alternatief voor andere collectoren. Vooral op plekken waar door voedselresten opgeslagen afval voor geuroverlast zorgt.
De SchuCon is afkomstig uit Italië waar het apparaat inmiddels bij een groot aantal fastfood-ketens is neergezet. SchuCon Nederland, de het alleenrecht voor de Benelux heeft gekregen, ziet mogelijkheden voor fastfood-ketens, ziekenhuizen en bedrijfskantines.
Bij Mc Donalds in Rotterdam wordt gedurende twee weken gekeken hoe het apparaat bevalt. Dan wordt bepaald of er een verdere roll-out plaatsvindt over andere vestigingen. Ook zal nog duidelijkheid moeten komen in hoeverre het apparaat zich met de voorwaarden voor afvalscheiding en lozen verhoudt zoals die bijvoorbeeld in de collectieve milieuvergunning (8.40) zijn vastgelegd.