Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 08 september 2008

Inzichten over duobak onderzocht onder 1204 Almeerders

De Almerense fractie Molina hield een enquête om er achter te komen hoe panelleden het gebruik van de duobak ervaren.

Elke week de bak geleegd; dat vindt 61% van de panelleden die een duobak hebben (1.028) hét grote voordeel van de duobak. Een duobak is een bak met twee compartimenten; één voor gft-afval en één voor restafval. De bak wordt elke week geleegd. Een ander systeem is twee aparte bakken die om de week worden geleegd. Daar is in Almere niet voor gekozen.
Van de 1.204 deelnemers aan het onderzoek hebben er 1.028 een duobak. 79% daarvan heeft voldoende aan één duobak. 68% zegt niet te weten dat een huishouden van vijf of meer recht heeft op een extra bak. 77% is meer tevreden over het duobakkensysteem. Het belangrijkste voordeel is dat de bak elke week geleegd wordt (61%) en dat je maar één bak hebt (29%). Het grootste nadeel is dat het restafvaldeel te klein is (34%). Men heeft verschillende oplossingen voor te veel afval. Het vaakst kijkt men bij de opstelplaats of er een bak is met nog wat ruimte (27%) of een ritje naar het recyclingperron (26%). De meeste respondenten zijn tevreden met het huidige systeem van de duobakken (42%) en 39% wil er wel een extra papierbak bij.
Een flinke meerderheid van de deelnemers aan dit onderzoek vindt dat de gemeente boetes mag geven tegen het verkeerd aanbieden van huisvuil in de duobak (64%) of tegen rondslingerend vuil of los aangeboden huisvuilzakken (88%).
De fractie Molina denkt nog na over wat zij met de antwoorden van het raadspanel gaat doen.

Meer weten over Gemeente Almere?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website