Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 29 mei 2009

Henri Meiresonne nieuwe voorzitter van PRO Europe

Fost Plus heeft gisteren de benoeming aangekondigd van zijn gedelegeerd bestuurder Henri Meiresonne tot voorzitter van PRO Europe.

Voor Fost Plus betekent dit een erkenning van zijn pioniersrol en het model dat het heeft ontwikkeld. Een model dat ervoor zorgt dat België wereldwijd nummer één is op het gebied van recycling van huishoudelijk verpakkingsafval. De benoeming biedt Fost Plus bovendien de gelegenheid om zijn zichtbaarheid op Europees niveau te vergroten en om zijn missie als adviseur voort te zetten.

Drijvende kracht
Henri Meiresonne hecht onder meer specifiek belang aan het principe dat wie financieel bijdraagt aan het beheer van verpakkingsafval, ook inspraak moet hebben op operationeel gebied en op vlak van communicatie en administratie. De verhouding kosten/efficiëntie van de systemen die worden geïnstalleerd zal eveneens een aandachtspunt vormen. De kosten moeten immers sociaal aanvaardbaar blijven, zowel voor de bedrijven die de verpakte producten op de markt brengen en die betalend lid zijn van PRO Europe, als voor de consumenten die betalen voor deze producten. Om die reden moet het overlegplatform dat PRO Europe biedt, meer dan ooit een plaats zijn voor de uitwisseling van 'best practices' en 'benchmarking'. Zelfs indien de verschillende 'Groen Punt'-organisaties een andere manier van werken hebben naargelang de nationale wetgeving, de lokale gevoeligheden of, meer nog, socio-economische en geografische kenmerken, is het onontbeerlijk dat een gemeenschappelijk idee de drijvende kracht is achter deze organisaties.

PRO Europe
PRO Europe (Packaging Recovery Organisation Europe) is de koepelorganisatie die verpakkingsprojecten en recuperatieschema's voor verpakkingsafval verenigt, met inbegrip van de organisaties die het 'Groen punt' gebruiken. PRO Europe treedt op als woordvoerder en als gemeenschappelijk beleidsplatform voor zijn leden en vertegenwoordigt op die manier de belangen van alle recuperatie- en recyclageorganisaties voor verpakkingen. PRO Europe heeft leden in 31 landen. De leden willen aantonen dat de recyclage van gebruikte verpakkingen een belangrijke stap is in de weg naar duurzame ontwikkeling die nodig is om onze planeet te vrijwaren voor de volgende generaties. PRO Europe heeft zijn hoofdzetel in Brussel.

Henri Meiresonne
Meiresonne is geboren in België in 1947. Hij haalde zijn licentie in Toegepaste Economie aan de Rijksuniversiteit van Gent en een MBA aan de Vlerick School of Management Gent-Leuven (PUB '71-'72). Hij doorliep een afwisselende carrière, van de International Division van Janssen Pharmaceutica NV (1973-1980) tot assistent algemeen directeur en directeur Financiën en Administratie van de Groep van Marcke (1980-1985), algemeen directeur Nelca Carpets Division van de Group Neirynck Industries (1985-1990), algemeen directeur Floor and Wall Tiles Division van de Group Koramic (1990-1992) en algemeen directeur van VTB-VAB (1992-2001). Sinds 1 januari 2002 is hij gedelegeerd bestuurder van Fost Plus.

Meer weten over Fost Plus?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website