Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 25 maart 2011

UT zet in op verder onderzoek naar olie uit biomassa

De Universiteit Twente (UT) gaat een zogeheten Sustainable Energy Lab inrichten, waar onder meer verder onderzoek verricht zal worden naar het omzetten van biomassa naar bruikbare olie. Op dit gebied heeft de universiteit al een voorsprong opgebouwd.

Het nieuwe laboratorium komt in een bestaand gebouw waar nu het Hogedruk-lab is gevestigd. De ombouw kost 4,5 miljoen euro. In 2012 moet het nieuwe laboratorium klaar zijn. Vorig jaar slaagden Twentse wetenschappers er al in om via pyrolyse bruikbare olie te persen uit landbouwafval. De olie kan in bestaande raffinaderijen gemengd worden met traditionele ‘fossiele’ olie, waarna het mengsel geschikt is als brandstof voor transportvoertuigen.
Om verder onderzoek te kunnen doen heeft de universiteit betere voorzieningen nodig. Zo zal het nieuwe laboratorium voldoen aan de hoogste normen op het gebied van afzuiging. Het nieuwe laboriatorium krijgt behalve een aantal kleinere ruimtes ook een grote proceshal van 140 vierkante meter en een hoogte van 8 meter om op veel grotere schaal experimenten te kunnen uitvoeren dan nu mogelijk is.

Gerelateerde artikelen