Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 juni 2015

Toiletpapier en papieren handdoekjes van drankenkartons

Van Houtum, leverancier van innovatieve washroomoplossingen en Suez Environnement gaan samenwerking aan rond de levering en bewerking van drankenkartons.

Drankenpakken.JPGSuez Environnement gaat een deel van de ingezamelde en uitgesorteerde drankenkartons in opdracht van verschillende gemeenten aanbieden bij Van Houttum. Het bedrijf verwerkt de drankenkartons vervolgens tot wc-papier en papieren handdoekjes.

Papiervezels

"Drankenkartons bestaan voor een groot deel uit papiervezels en zijn daardoor een uitstekende grondstof voor hygiënepapier", stelt algemeen directeur Bas Gehlen van Van Houtum. "Naast papiervezels worden ook de andere componenten teruggewonnen voor een nuttige toepassing. Van het plastic en aluminium dat in de drankenkartons is verwerkt, zou je bijvoorbeeld granulaat kunnen maken."

Technologie

Van Houtum heeft de afgelopen jaren gezocht naar technologische mogelijkheden om gebruikte drankenkartons te kunnen verwerken. Daarbij was het uitgangspunt de stroom geheel te zuiveren zonder inzet van chemie. Bovendien moesten de restproducten - met name kunststof - zo gereinigd kunnen worden, dat ze als grondstof kunnen dienen in een volgend proces. Dat is gelukt en inmiddels is er geïnvesteerd in een productielijn. De oplevering daarvan staat gepland voor eind 2015.

Circulair

"Daarmee zetten we weer een belangrijke stap richting circulaire economie, waarbij we bovendien de grondstoffen van de toekomst borgen”, zegt Bas Gehlen. “Op dit moment gebruiken we honderd procent gerecycled papier in onze productie. Dat wordt langzamerhand schaars, met name door de digitalisering. Daarom zoeken we continu naar lokale alternatieven. In het recyclen van drankenkartons hebben we weer een mooie oplossing gevonden."

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website