Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 21 maart 2016

Van Werven breidt kunststofrecycling in België verder uit

De nieuwe vestiging van Van Werven in België is nog maar een paar maanden in werking of het bedrijf breidt de kunststof recycling activiteiten in het land al weer verder uit. En de ambitie reikt verder.

Bij Limburg Grinding Services zullen  harde kunststoffen worden verwerkt.
Foto: Elenbaas Fotografie

In november vorig jaar is Van Werven gestart met het sorteren van gemengde harde kunststoffen in Lanaken (B). Daar heeft de onderneming zijn oog laten vallen op het jonge bedrijf Limburg Grinding Services (LGS), dat op het naastgelegen terrein is gevestigd. Bij LGS werden kunststof pallets verwerkt tot granulaat zodat ze opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet. Die activiteit sloot goed aan bij de ambitie die Van Werven heeft om de kunststof recyclingactiviteiten in België verder uit te breiden. Van Werven heeft LGS dan ook per heden overgenomen en de activiteiten zullen worden voorgezet onder de naam Van Werven België bvba. Bij de overname waren geen medewerkers betrokken. "Wij zullen de apparatuur gaan gebruiken voor het verwerken van harde kunststoffen uit milieustraten", laat Ton van der Giessen, managing director Van Werven Plastic Recycling, weten. Op jaarbasis zal er in Lanaken 10 kton aan harde kunststoffen verwerkt worden, ongeveer de helft van de totale hoeveelheid die Van Werven momenteel in België inzamelt. 

Ambitie

Het is voor het eerst dat Van Werven de verwerking van kunststoffen in het buitenland opstart. Tot nog toe worden alle harde kunststoffen die binnen komen bij het bedrijf op de locatie in Biddinghuizen verwerkt. Daarvan komt 60 procent uit het buitenland.

De strategie is echter gericht op het recyclen van kunststof afval zo dicht mogelijk bij de bron en het afzetten van de secundaire grondstof binnen Europa. Daarvoor wil Van Werven de komende vijf jaar meerdere vestigingen in Europa openen voor deze activiteit. "Onze ambitie is om in 2020 meer dan 200 kton aan gebruikte kunststoffen per jaar te kunnen hergebruiken binnen Europa", aldus Van der Giessen. "Dit kan via overnames of joint-ventures, maar ook helemaal vanaf de groene weide opstarten van deze activiteit. En dat zal het in de meeste gevallen zijn." De focus bij de uitbreiding ligt op de regio Noord-West Europa. Van Werven werkt nu al nauw samen met recyclingbedrijven in Ierland, Duitsland, Denemarken en Frankrijk.

Succesvol

Van Werven is in 2006 gestart met het recyclen van gebruikte harde kunststoffen afkomstig van gemeentelijke milieustraten en afvalsorteerbedrijven. Inmiddels werken binnen deze divisie 200 personeelsleden die op jaarbasis 80 kton afgedankte kunststoffen omzetten in een herbruikbare grondstof. Een uitbreiding van de kunststofstromen naar bijvoorbeeld ook verpakkingsafval, is nadrukkelijk geen onderdeel van strategie. "In kunststoffen kun je alleen succesvol zijn als je je beperkt tot een aantal specifieke stromen", vindt de managing director. " Iedere stroom heeft namelijlk zijn eigen marktmoment, zijn eigen afzetkanalen en zijn eigen eisen. Ga je te breed, dan lukt dat niet, heb ik geleerd."

Meer weten over Kunststof Recycling Van Werven B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website