Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 12 april 2016

Meerlanden komt met visie op duurzame openbare ruimte

In 2020 wil Meerlanden alle vrijgekomen organische grondstoffen uit de openbare ruimte 100 procent hergebruiken.

Tijdens onderhoud vrijgekomen biomassa zoals bermmaaisel, zwerfvuil, schoffelvuil, bladafval, veegvuil, stenen, asfalt en metalen moeten volledig als grondstof bruikbaar worden. Meerlanden wil dat alle grondstoffen toegepast kunnen worden in nieuwe producten, zoals banken, hekwerken, en natuurlijke speelvoorzieningen. Zo wil de organisatie bijdragen aan een circulaire economie en is de openbare ruimte ook van financiële waarde. Dat schrijft Meerlanden in haar nieuwe toekomstvisie op een duurzame openbare ruimte.

Plannen

De eerste stap om deze ambitie te verwezenlijken is het ontwikkelen van een business model. Hiervoor wil Meerlanden dit jaar nog een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren, bijvoorbeeld door Wageningen UR. In de periode 2016-2019 moeten de adviezen uit dit onderzoek worden doorgevoerd in het werkproces en wil Meerlanden dus vaker 'gebiedseigen materialen' toepassen in de openbare ruimte.

Halffabricaat

Meerlanden maakt momenteel al vijf producten uit gft/biomassa: groen gas, CO2, compost, warmte en water. De organisatie ziet echter mogelijkheden om biomassa in de toekomst ook in te zetten als bouwmateriaal voor uiteenlopende producten en als halffabricaat voor de chemische industrie als vervanger van aardolie.

Toekomstvisie

In de toekomstvisie op een duurzame openbare ruimte besteedt Meerlanden behalve aan het thema biobased ook aandacht aan het Smart City concept, sociale participatie en klimaatadaptieve steden. Uitgangspunt van de visie is dat we de openbare ruimte in bruikleen hebben van toekomstige generaties en er dus alles aan gelegen moet zijn om deze op een goede manier door te geven.

Meer weten over Meerlanden NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website